Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvinvalmistuslaitteet, kahvimyllyt ja -tarvikkeet => Aiheen aloitti: Tuomas - Syyskuu 15, 2016, 20:28:47 ip

Otsikko: Tampperien vertailua
Kirjoitti: Tuomas - Syyskuu 15, 2016, 20:28:47 ip
En jaksanut etsiä onko tästä aiheesta ketjua.

Itse olen käyttänyt kahta eri tampperia millenium Pavoni Professionalin kanssa. Ero on melkoinen toisen hyväksi.

Eli tampperit ovat: Kotimainen kokoteräksinen 51 mm 45 € ja teräksinen puukahvainen Joe Frex 51 mm 33,90 €.

Kokoteräksinen oli ensimmäinen, jota käytin ja ajattelin olevani siihen ihan tyytyväinen. Kun Pavonissani on puukahvat ostin sitten tyylin vuoksi tuon halvemman puukahvaisen Joe Frexin, joka on paljon parempi. Kokoteräksisessä on ihan liikaa painoa yläpäässä, joten tamppaus on vaikeampi saada oikeassa kulmassa kahvin päälle, eli siis suoraan, Lisäksi Joe Frexin matalampi tampperiosa auttaa näkemään suoruuden paremmin, kun tampperin alaosan yläreuna tulee lähemmäs suodattimen yläreunaa. Puukahvainen istuu myös paljon paremmin käteen ja tuntuu mukavammalta.

Halvemmalla parempaa siis ja tampperilla on väliä.

Sitten tampperin koosta. Ehkä se joskun pitää tilata tarkkuustyönä joku Reg Barber, koska tuo 51 mm on aavistuksen liian pieni. Saisi ehkä olla 0,5 mm isompi halkaisijaltaan. Mielipiteitä eri tampperiesta ja koon täsmällisyydestä saa laittaa.

Otsikko: Vs: Tampperien vertailua
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Syyskuu 15, 2016, 21:01:30 ip

Mielipiteitä eri tampperiesta ja koon täsmällisyydestä saa laittaa.

Itse olen vaihtanut selvästi liian pienestä super-heppoisesta koneen mukana tulleesta muovitampperista VST-sihtiin tasan sopivaan tampperiin. Molemmilla yllättäen sai hyvän kahvin, mutta sekuntiakaan en ole katunut vaihtoa oikeankokoiseen ja vähän painoa omaavaan tampperiin.

Kyllähän sitä niin paljon käyttää, että oikea koko ja mukava tuntuva säästää kyllä todella paljon hermoja pitkänpäälle. Liian monesta ei kuitenkaan ole kokemusta, että vaikea sanoa paljonko tuosta vielä voisi parantaa.
Otsikko: Vs: Tampperien vertailua
Kirjoitti: Jari - Syyskuu 15, 2016, 22:22:54 ip
Kuten olen muistaakseni joskus aiemminkin muotoillut, niin tampperi on työkalu ja yleensä pyrin käyttämään mahdollisimman hyvin tarkoitukseen sopivaa työkalua (vrt. pikkuruuvarilla en ruuvaile isokantaista ruuvia enkä päinvastoin).

Socratic Coffeen ja Pergerin sivuilta löytyy testailuja, miten mm. tampperin koko ja sopivuus filtterikoppaan vaikuttavat uuttoon...

Kahvan materiaali ja muotoilu tuskin suoranaisesti vaikuttavat uuttoon, mutta sopivasta tasapainotuksesta, miellyttävästä otteesta, ulkonäöstä ja tuntumasta toki saa lisäpisteitä. ;)
Otsikko: Vs: Tampperien vertailua
Kirjoitti: Tuomas - Syyskuu 16, 2016, 09:46:34 ap
Juu ja muotoilun lisäksi välillinen vaikutus tamppaukseen. Hyvällä tuntumalla ja otteella tamppaus ei jää kaltevaksi niin helposti. Se lienee vaikuttaa hieman uuttoon,

Lähinnä mietin koon puolesta sitä, että ainakin minun pavonini sihti kapenee aavistuksen alaspäin. Olen miettinyt, että miten tiukan tampperin uskaltaisi teettää, jottei se ota liian aikaisin reunaan kiinni. Tai onko tarkentaminen tarpeen. En ole huomannut, että tamppaus sortuisi reunasta näinkään, vaikka hieman väljyyttä on.
Otsikko: Vs: Tampperien vertailua
Kirjoitti: Jari - Syyskuu 16, 2016, 09:55:06 ap
Tampperin muotoilulla on toki merkitystä siihen, miten helppoa sillä on tampata. Sikäli etenkin aamukiireessä voinee vaikuttaa myös uuttoon.

Liian tiukka tampperi saattaa aiheuttaa pois vedettäessä imuefektin, joka rikkoo kahvikakun pintaa, tai kenties syvemmältäkin, ja näin saattaa mm. edesauttaa kanavontia.

Oman tuntumani mukaan pieni kevyt pyöräytys (kiilloitus) ennen tampperin nostoa auttaa imuefektin minimoimisessa. Saatan myös kuvitella...
Otsikko: Vs: Tampperien vertailua
Kirjoitti: OskuK - Syyskuu 16, 2016, 09:55:26 ap
Alkaa epäilyttää että tamppereissakin on paljon enemmän merkkejä kuin tekijöitä -tuo Joe Tex näyttää aivan Mottan tampperin kanssa samanlaiselta!
Otsikko: Vs: Tampperien vertailua
Kirjoitti: Tinuri - Syyskuu 16, 2016, 10:20:06 ap
Tampperin muotoilulla on toki merkitystä siihen, miten helppoa sillä on tampata. Sikäli etenkin aamukiireessä voinee vaikuttaa myös uuttoon.

Liian tiukka tampperi saattaa aiheuttaa pois vedettäessä imuefektin, joka rikkoo kahvikakun pintaa, tai kenties syvemmältäkin, ja näin saattaa mm. edesauttaa kanavontia.

Oman tuntumani mukaan pieni kevyt pyöräytys (kiilloitus) ennen tampperin nostoa auttaa imuefektin minimoimisessa. Saatan myös kuvitella...

Samaa mieltä. Lisäksi, jos tampperi on aivan jämpti, niin ei jää tilaa "nutatiolle", jota harrastan. Lempitampperini on hieman kuperapohjainen, joka antaa minusta hyvän kakun, kun se nutatoinnin jälkeen painaa kakkua seinämiin päin... Ehkä.
Otsikko: Vs: Tampperien vertailua
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Syyskuu 16, 2016, 10:24:59 ap

Liian tiukka tampperi saattaa aiheuttaa pois vedettäessä imuefektin, joka rikkoo kahvikakun pintaa, tai kenties syvemmältäkin, ja näin saattaa mm. edesauttaa kanavontia.

Jos pinta hajoaa, niin tokihan se kakku on viottunut? Olettaisin rikkonaisen pinnan reagoivan paineeseen eritavoin vaikka vahinko ei olisi syväkään. Etenkin uuton loppuvaiheessa. Eikä rikotun osan takasin tamppauskaan välttämättä auta, koska kakun koostumus ei silti ymmärtääkseni ole ehyt.

Jos tampperi on tosiaan noin vähän liian tiukka, että nippa nappa aiheuttaa imuefektin (mutta mahtuu hyvin), niin ihan kevyt hienominen muutamalla hiomapaperillakin saattaisi korjata tilanteen?
Otsikko: Vs: Tampperien vertailua
Kirjoitti: Jari - Syyskuu 16, 2016, 12:26:38 ip
Jos tampperi on tosiaan noin vähän liian tiukka, että nippa nappa aiheuttaa imuefektin (mutta mahtuu hyvin), niin ihan kevyt hienominen muutamalla hiomapaperillakin saattaisi korjata tilanteen?

Epäilemättä, mutta lähtökohtaisesti kuitenkin suosittelisin tilaamaan käytössä olevaan filtterikoppaan mahdollisimman sopivan tampperin. Itselläni imuefektin saa kyllä halutessaan aikaiseksi huolimattomalla distribuutiolla ja muuten hätäilemällä. Mm. Pergerin mittausten mukaan tampperin pohjan pinta-ala vaikuttaa suoraan uuttoprosenttiin, eli sikäli ei kannata tarpeettomasti hankkia/työstää turhan snadia tampperia, vaan satsata huolellisuuteen.

Toki, jos harrastaa tummempia paahtoja italialaiseen tyyliin, tällä ei kaiketikaan ole juuri mitään merkitystä - patsi että yliuuttoa tulee varoa.
Otsikko: Vs: Tampperien vertailua
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Syyskuu 16, 2016, 12:30:48 ip
Mm. Pergerin mittausten mukaan tampperin pohjan pinta-ala vaikuttaa suoraan uuttoprosenttiin, eli sikäli ei kannata tarpeettomasti hankkia/työstää turhan snadia tampperia, vaan satsata huolellisuuteen.

Joo. Lähinnä pohdin, että "sopivan kokoinen" ei ole kovinkaan yksiselitteinen, vaan pikemminkin liukuva käsite ja jossain vaiheessahan se voi olla niin tiukka, että imuefekti tulee paljon helpomminkuin kuin sinulla?

Mutta siis tietysti oikeankokoinen, mutta eriasia sitten on mikä se ihan täsmällinen "oikea" koko on.

Pienentäminen (ihan mikrotasolla) vielä onnistuu vähän kotikonstein, mutta suurentaminen on sitten jo vaikeampaa.
Otsikko: Vs: Tampperien vertailua
Kirjoitti: Jari - Syyskuu 16, 2016, 12:45:27 ip
Mutta siis tietysti oikeankokoinen, mutta eriasia sitten on mikä se ihan täsmällinen "oikea" koko on.

Se taitaa olla vähän makuasia, että miten kukin tykkää asiat tehdä...?

VST toki suosittelee tietyn kokoisia tamppereita omien filsujensa kanssa. Itse päädyin 58,4mm:iin. Se on hyvä.
Otsikko: Vs: Tampperien vertailua
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Syyskuu 16, 2016, 12:47:35 ip

VST toki suosittelee tietyn kokoisia tamppereita omien filsujensa kanssa. Itse päädyin 58,4mm:iin. Se on hyvä.

Kuinka tarkasti? Oletko muuten työntömitalla mitannut? Tai sitä VST koria?

Pitäisikin itse mitata omat.
Otsikko: Vs: Tampperien vertailua
Kirjoitti: Jari - Syyskuu 16, 2016, 12:56:06 ip
Kuinka tarkasti? Oletko muuten työntömitalla mitannut? Tai sitä VST koria?

Pitäisikin itse mitata omat.

Prosyyristä löytyy filsukohtaiset suositukset: https://cdn.shopify.com/s/files/1/0092/7622/files/VST_Precision_Filter_03-23-15.pdf?12106192820766664292

Kyllä ne itsekin joskus aikoinaan mittasin. Kopan ennen uuden tampperin tilausta ja tampperin silloin kun sen sain. Hataraan muistiini tulosten suhteen en enää luota...

Onhan ne Socraticin ja Pergerin refraktometri-mittaustuloksetkin ihan mielenkiintoista luettavaa.
Otsikko: Vs: Tampperien vertailua
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Syyskuu 16, 2016, 13:01:28 ip
Prosyyristä löytyy filsukohtaiset suositukset: https://cdn.shopify.com/s/files/1/0092/7622/files/VST_Precision_Filter_03-23-15.pdf?12106192820766664292

Omalle tampperille sain 58,35 eli keskelle tuota suositusta. Toki varmaan mikrometri eikä työntömitta pitäisi olla, että tuohon luvattuun 0,05mm tarkuuteen oikeisti luottaisi, mutta mahdollisimman tarkkaan yritin sen mitan kyllä saada.

Saattaa olla aavistuksen löysä verrattuna optimiin. Toisaalta sitä imuefektiä ei kyllä tule.
Otsikko: Vs: Tampperien vertailua
Kirjoitti: Tuomas - Syyskuu 17, 2016, 20:36:51 ip
Lainaus käyttäjältä: Tinuri
Samaa mieltä. Lisäksi, jos tampperi on aivan jämpti, niin ei jää tilaa "nutatiolle", jota harrastan. Lempitampperini on hieman kuperapohjainen, joka antaa minusta hyvän kakun, kun se nutatoinnin jälkeen painaa kakkua seinämiin päin... Ehkä.

Varovaista nutaatiota voisi kokeilla. Toisaalta miten paljon eri temppuja tarvitsee, kunhan on huolellinen muutoin.

Löysin vanhan ketjun tamppaukseen liittyvästä kahvan koputtelusta.

http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=38.0

Sivusuuntaista koputtelua en ole koskaan harrastanut, mutta pariin kertaan koputtelen kahvaa pystysuunnassa Knockboxia vasten  jauhamisen lomassa. Näin kahvi kasaantuu ja jakaantuu tasaisemmin. Tällä on huikea vaikutus uuttoon ja suodattimeen mahtuvan kahvin määrään. No, tämä ei tietenkään liity tampperien vertailuun.

Mutta ketjussa mainitaan kahvin kerääminen sihdin reunoilta, nutaatio voisi korvata sen, tai vastata sitä. Siinähän olisi ehkä tekniikka, joka korjaa tuon tampperin pienen väljyyden. Tampperin pieni väljyys taas poistaa Jarin mainitseman imuefekti-riskin.

 ??? Kaikenlaista sitä ajautuu pohtimaan tässä espressotouhussa. Itse aloin syvemmin tätä tamppausta miettimään, kun huomasin miten suuri merkitys tampperilla on - että pitääkö vielä hommata sopivampi mitoiltaan. Eihän tuo heitto kovin iso ole....mutta....
Otsikko: Vs: Tampperien vertailua
Kirjoitti: Jari - Syyskuu 17, 2016, 22:52:47 ip
Koputteluista tjsp. Perger kirjoitti ihan mielekkään oloisesti Barista Hustlessa (samaa metodia itsekin olen iät ja ajat pääsääntöisesti käyttänyt, mitä nyt joskus on kokeiltu yhtä sun toista, mutta aina palattu tähän): https://baristahustle.com/how-to-distribute-by-tapping/

Ja tässä Pergerin mietteitä tampperin koosta (suhteessa filtterikoppaan). Hänhän toki markkinoi omaa Pergtampiaan, mutta informaatio siltikin lienee ihan validia: https://baristahustle.com/pergtamp/

Ja tässä vielä linkki siihen edellä vihjaamaani Socratic Coffeen tampperivertailuun: http://socraticcoffee.com/2015/08/comparing-the-impact-of-tamper-on-tds/