Oma mylly on Baratza Encore, jolla saan kyllä helposti toistettua saman reseptin 5 sekunnin tarkkuudella. Tuo taitaa myllynä olla jotakuinkin keskiluokkaa.
Oon hieman skeptinen sen suhteen että kalliimpi/parempi mylly tuottaisi merkittävästi vähemmän hienoja hiukkasia. Eikös Pergerin testeissä EK43:kin tuottanut niitä aika reilusti? Ja se on kuitenkin kotikäyttöön jo ihan overkill.
Onko jollain omaa kokemusta erosta <200€ ja >500€ myllyjen välillä suodatinkäytössä? Onko paremmalla myllyllä helpompi valutella eri kokoisia annoksia kahvia?
Sinänsä nimittäin mieluummin ainakin ite panostaisin parempaan myllyyn kuin esim. siivilöintiin joka alkaa viemään kahvinkeiton jo koomiselle tasolle Vaikka joku normaali ihminen pitää jo tätäkin keskustelua todennäköisesti täysin absurdina
Mutta nyt siis vaikuttaisi että oma ajatusvirhe alussa oli pitää kaatotekniikka samana isoillakin annoksilla. Säätämällä valumisaika aina samaksi muokkaamalla bloomingia, kaatovauhtia ja sekoittamista löytyy siis nirvana [minkä joona_s totesikin jo vissiin ekassa vastauksessa mutta nyt löytyi keinotkin siihen]
Joo eipä tuosta Encoresta tule mieleen muita järkeviä päivityksiä kuin Virtuoso, jos haluaa välttämättä kokeilla. Dittingeihin ja Mahlkönigeihin on kuitenkin aika iso loikka. En jaksa kuitenkaan uskoa, että tähän ongelmaan löytyy siltä suunnalta ratkaisua. Encore on ainakin maun perusteella pätevä mylly, hintaisekseen jopa loistava.
Jos tuntuu siltä, ettei isompaa annosta saa millään virtaamaan riittävän nopeasti, niin lämpötilan laskulla voi aina pelata itselleen lisäaikaa. Makunystyrätuntumalla arvioiden viiden asteen lämpötilaero vastaa helposti lähes minuutin eroa uuttoajassa. Joonalla ja muilla perehtyneemmillä voisi olla tähänkin jotain faktapohjaa.
Saatoin ehkä hieman liioitella omaa inkonsistenssiani, mutta usein oikein tuore papu ehtii päivässäkin jo "kuivua" sen verran, että edellisen aamun asetuksilla voi tulla ihan hyvälläkin kaadolla jopa 20 sekunnin heitto uuttoaikaan. En tee usein kuin kupin päivässä, joten olen suosiolla lopettanut kovin pienien heittojen tuijottamisen. Pavuissakin on jo niin paljon eroa, että sopivaa aikaa etsiessä menee yleensä pari kuppia vähän ohi. Viimeisin kenialainen paisui kuin pullataikina ja oli parhaimmillaan lähes 5min uutolla (jep, meni vahingossa pitkäksi), kun taas nykyinen Nicaragua turpoaa huomattavasti vähemmän ja meinaa hukata valmiiksikin vaimeammat nyanssinsa jo kolmessa minuutissa.
Sitä vain, että jos ei halua tehdä kymmentä kuppia putkeen ja tuhota puolta pussia optimoidakseen kaikkia parametreja, niin hyväksymällä pienet heitot pystyy mielestäni nauttimaan kahvista enemmän kotioloissa. Jokainen toki tyylillään. Tämä on yksi syistä, miksi luovuin espressosta..