Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvinvalmistuslaitteet, kahvimyllyt ja -tarvikkeet => Aiheen aloitti: Heca - Huhtikuu 21, 2009, 13:35:04 ip

Otsikko: Vibiemme domobar Super
Kirjoitti: Heca - Huhtikuu 21, 2009, 13:35:04 ip
Tuli siis vaihdettua Quick Millin Andreja Premium Vibiemmen Domobar Superiin viime viikolla.
Kovasti ei ole vielä kerennyt kokemuksia kertyä, kun on tullut työmatkoilla oltua. Mutta joitain ajatuksia keittimen vaihdosta.

Suurimmat muutokset ovat Yhden boilerin vaihtuminen kahteen ja sitä myötä tehojen huomattava lisääntyminen. Vesiliitäntä (tämä malli ei siis sisällä tankkia), rotaatiopumppu entisen vibran sijaan ja tietysti tuo PID-kontrolli, jonka tuomiin mahdollisuuksiin en ole vielä päässyt kummemmin tutustumaan.

Keittimen uuttopaineet hipoi tehdas-asetuksissa 10 ½ barin luokkaa, ilmeisesti tästä johtui se, että uuttoboilerin yläpään putkiliitos tihutti vettä joka kertyi keittimen alle. Vika korjaantui kun sain paineet säädettyä 9 barin tasolle. Toki ihmetyttää veden tihkuminen, pitäisihän liitosten kestää kovempikin paine?
Rotaatiopumppu on kyllä tervetullut puoli, pumppu toimii tyylikkään tasaisesti ja hiljaisesti, tehojakin löytyy. Olin alun perin hommaamassa tankilla varustettua mallia, mutta tulin ikäänkuin vahingossa hankkineeksi vesiliitäntäisen mallin. Arvatkaapa kaduttaako, no ei sitten yhtään, päinvastoin. Liitännät tehtiin nopeasti, siististi ja ammattitaidolla. Ei enää alituista veden kanssa lotraamista ja keittimen siirtelyä tankin täyttöä varten.Vesiliitäntä säästää myös pumppua. Vaahdotustehot ovat Superissa todellakin superit, tuntuu, että vaahdotuksen joutuu opettelemaan tämän keittimen kanssa kokonaan uudestaan :o. Luinkin vastaavista kokemuksista, olikohan Chris Coffeen sivuilta? Ensimmäiset vaahdotukset ½.-litran kannulla kahteen cappuccinoon oli suoraan sanoen täydelliset. Nyt kun olen vaahdotellut niin tuntuu ettei millään tahdo saada tyydyttävää tulosta. Uuden keittimen kanssa menee aina hetki tulla sinuiksi.

Pidistä en oikein osaa vielä sanoa muutaman shotin perusteella mitään. Mitä lämpötilan säätö vaikuttaa asteen tarkkuudella suuntaan tai toiseen jää nähtäväksi, toivotaan, että makunystyrät vielä kiittää...

Andrejassa jäin kaipaamaan sen tyylikästä ulkonäköä jossa Vibiemme jää toiseksi mennen tullen. Toki tämä on makuasia. Toisaalta Vibiemmen suorat ja kulmikkaat linjat ovat juuri sitä mitä aikoinaan halusin, mutta päädyin Andrejaan. Silloin ei tosin ollut Suomesta Vibiemmeä saatavilla niin helposti ja edullisesti. Omaa Domobariani en siis ostanut Cafetorialta vaan ihan muita teitä, Cafetoriaa voin kyllä suositella kaikin puolin!
Andreja on mielestäni oman luokkansa parhaita keittimiä, ellei paras ;D. Mitään en Andrejassa jäänyt kaipaamaan lisää vaan olin siihen kaikin puolin tyytyväinen. Syy miksi vaihdoin keitintä, oli yksinkertaisesti vaihtelun kaipuu. Voi tuntua kummalta, mutta omalla kohdallani tämä on mennyt sitä rataa, että 2-3 vuotta per keitin, ja siinä vaiheessa alkaa kaivata jotain vaihtelua, ainakin tähän asti. Voi olla, että Vibiemme tulee komistamaan meidän keittiötä vuosikausia, kuka tietää...

Yksi tervetullut puoli Vibiemmessä on Andrejaan nähden vielä, Vibiemmen sisuskaluihin pääsee käsiksi kun avaa kyljistä kummaltakin puolelta kolme ruuvia ja hups, koko kuori nostetaan pois, helppoa ja nopeaa. Sisuskalut ovat myös fixusti esillä, säädöt pääsee tekemään aika kivasti.

Nämä siis vajaan viikon tutustumisen jälkeen päällimmäisenä mielessä  ;)

Otsikko: Vs: Vibiemme domobar Super
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 21, 2009, 14:13:50 ip
Keittimen uuttopaineet hipoi tehdas-asetuksissa 10 ½ barin luokkaa, ilmeisesti tästä johtui se, että uuttoboilerin yläpään putkiliitos tihutti vettä joka kertyi keittimen alle. Vika korjaantui kun sain paineet säädettyä 9 barin tasolle. Toki ihmetyttää veden tihkuminen, pitäisihän liitosten kestää kovempikin paine?

Pitäisi kestää. Millainen tiivistys liitoksessa on? Yksi ongelma noissa on lämpölaajeneminen, tiivisteen pitäisi kestää muutokset. Tuliko vuotoa kylmänä, kuumana vai molemmissa tilanteissa?
Otsikko: Vs: Vibiemme domobar Super
Kirjoitti: Heca - Huhtikuu 21, 2009, 14:59:21 ip
Pitäisi kestää. Millainen tiivistys liitoksessa on? Yksi ongelma noissa on lämpölaajeneminen, tiivisteen pitäisi kestää muutokset. Tuliko vuotoa kylmänä, kuumana vai molemmissa tilanteissa?

Tiiviste on perinteistä putkimiehen valkoista..
Vuotoa esiintyi keittimen ollessa kuumana.
Otsikko: Vs: Vibiemme domobar Super
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 21, 2009, 15:57:10 ip
Tiiviste on perinteistä putkimiehen valkoista..
Vuotoa esiintyi keittimen ollessa kuumana.

Kuvittelisin että tuossa tapauksessa tiiviste pitää jatkossakin, jos se pitää nyt. Mutta ehkä harkitsisin sen huollattamista nyt takuuajalla joka tapauksessa, tai ainakin testailisin liitoksen pitävyyttä tarkemmin.
Otsikko: Vs: Vibiemme domobar Super
Kirjoitti: Heca - Huhtikuu 21, 2009, 17:37:25 ip
Kuvittelisin että tuossa tapauksessa tiiviste pitää jatkossakin, jos se pitää nyt. Mutta ehkä harkitsisin sen huollattamista nyt takuuajalla joka tapauksessa, tai ainakin testailisin liitoksen pitävyyttä tarkemmin.


Töistä kotiin palatessani tarkistin uudelleen tilanteen, nyt vuotoa ollut taas ja kone seissyt kylmänä eilisillasta. Avasin pellit ja totesin harmikseni, että vuoto tulee uuttoboilerin yläosasta, ison putken liitoksesta, siis se putki joka grupolle lähtee. Täytyy odotella ensi viikkoon kun myyjä palailee Suomeen, huoltoonhan tää on pakko viedä. Vuotava vesi valuu koneen sisällä kuitenkin sellaisia reittejä pitkin, että pahimmassa tapauksessa keitin menee käytettäessä oikkariin  :-\ . Ei naurata ei!
Kiristäisin liitosta toki itse, mutta kun putki on niin lyhyt ettei mutteria voi kiristää milliäkään ilman ettei grupolle johtava putki väänny, aaarghh..
Otsikko: Vs: Vibiemme domobar Super
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 21, 2009, 23:36:24 ip
Töistä kotiin palatessani tarkistin uudelleen tilanteen, nyt vuotoa ollut taas ja kone seissyt kylmänä eilisillasta. Avasin pellit ja totesin harmikseni, että vuoto tulee uuttoboilerin yläosasta, ison putken liitoksesta, siis se putki joka grupolle lähtee. Täytyy odotella ensi viikkoon kun myyjä palailee Suomeen, huoltoonhan tää on pakko viedä. Vuotava vesi valuu koneen sisällä kuitenkin sellaisia reittejä pitkin, että pahimmassa tapauksessa keitin menee käytettäessä oikkariin  :-\ . Ei naurata ei!
Kiristäisin liitosta toki itse, mutta kun putki on niin lyhyt ettei mutteria voi kiristää milliäkään ilman ettei grupolle johtava putki väänny, aaarghh..

Jos se on tiivistetty kovettuvalla massalla, niin kiristys ei varmaan auttaisikaan.
Otsikko: Vs: Vibiemme domobar Super
Kirjoitti: Heca - Huhtikuu 25, 2009, 21:53:23 ip
Soittelin KC:n huoltoon ja kerroin vuotavasta boilerista. Ei kuulemma mitenkään harvinaista että vuotoa esiintyy uusissa keittimissä. Yksinkertaisimmillaan vuoto voi syntyä kuljetuksen aikana saaduista kolhuista ja tärinöistä. Ohjeistivat minua avaamaan liitoksen ja poistamaan kaiken vanhan tiivisteen ja laittamaan uudet tilalle. Huojennus oli melkoinen kun kuulin, ettei ole kummoisesta viasta kyse. Joka tapauksessa, toimenpiteen saa suorittaa keittimen myynyt taho.

Taisin kaiken kukkuraksi sotkea PIDIN parametrit niin etten saanut keittimellä enää kunnon espressoja aikaiseksi, aina liian haaleaa. Keittimen mukana tulleessa manuaalissa ei ollut sanaakaan PIDISTÄ, saati sen asetuksista, (manuaali oli vanhempaan malliin). Laitoin meiliä Vibiemmen tehtaalle ja kyselin neuvoja, vastausta ei ole kuulunut ja tästä on jo muutama päivä aikaa. Tänä aamuna laitoin meiliä Stefanos Espresso Careen ja vastaus parametreineen tuli iltapäivällä. Täytyy taas kerran todeta, että apua saa parhaiten alan harrastajilta ja ammatttilaisilta itseltään.
 
Hieman syyhyttää kun pusseissa odottelee kilon verran Square Milen tuoreita espressopaahtoja joita ei ole ennen tullut kokeiltua :P
Otsikko: Vs: Vibiemme domobar Super
Kirjoitti: Heca - Huhtikuu 29, 2009, 18:41:40 ip
Vihdosta viimein saatiin doubledomo huollettua. Myyjä kävi iltapäivällä katsomassa mistä kiikastaa. Samaan diagnoosiin päätyi kuin minäkin. Eli ei muuta kuin uuttoboilerin yläpää auki ja vanhat tiivisteet tarkkaan pois, uudet tilalle ja takaisin paikalleen ja kiristys. Domobarin tiivistyksiin on käytetty sitä perinteistä valkoista tiivistenauhaa jota paineistetuissa putkissa käytetään. Nyt laitettiin tilalle sitä putkimiesten käyttämää toista, eli karvaa. Karvan ero valkoiseen tiivistenauhaan on se, että se kostuessaan laajenee ja liitoksesta tulee näin ollen tiiviimpi. Karvaa käytettäessä ei haittaa vaikka kiristysvaiheessa joutuisi löysäämään välillä, kun taas valkoisen nauhan kanssa ei kiristysvaihessa saa kiertää piiruakaan vastapäivään vaan koko ajan myötäpäivään. Jos valkoista käyttäessä tulee otettua takapakkia niin koko homma on otettava uusiksi.

Nyt vaan toivon että vuotoa ei enää esiinny, ja pääsen rauhassa jatkamaan tutustumista doubledomoon. Tuleekohan sen kanssa sinuiksi... ???
Se mikä eniten askarrutta on maidon vaahdotus. Helposti tuntuu maito menevän pintavaahdoksi tai sitten taas kuplaiseksi. Vaahdotustehoja riittää mutta onko höyryboilerin lämpötila liian alhainen vai liian korkea ei selviä kuin kokeilemalla miten vaahdotustuotokset muuttuvat. Liian usein on käynyt niin, että vaahdotus on hetkessä ohi, mutta maito jäänyt kuitenkin haaleaksi?
Otsikko: Vs: Vibiemme domobar Super
Kirjoitti: Juqi - Huhtikuu 29, 2009, 20:30:26 ip
Saako kysyä mistä Domon hankit, palvelu vaikuttaa ainakin erinomaiselta?
Otsikko: Vs: Vibiemme domobar Super
Kirjoitti: Heca - Huhtikuu 29, 2009, 21:56:11 ip
Saako kysyä mistä Domon hankit, palvelu vaikuttaa ainakin erinomaiselta?

Toki saa kysyä ;)
Mokkamestareilta tuli domo hankittua. Mokkamestarit tuovat maahan Vibiemmen ammattilaislaitteita 1-3 gruppoisia. Domobar Super oli hankittu ilmeisesti esittelykoneeksi jota ei kuitenkaan ollut käytetty. Tämä oli siis ainoa kappale eikä luultavasti uusia ole tulossa. Syy miksi Mika tuli kotiini domon asentamaan ja huoltamaan on se, että asun paahtimon vieressä ja Mika sattuu olemaan myös ammattitaitoinen putkimies kaiken muun lisäksi. Täytyy todeta, että sain ensiluokkaista palvelua. Niin, ja onhan tuossa paahtimolla tullut x monta käytyä vuosien varrella rahoja tuhlaamassa, vai voiko sitä tuhlaamiseksi sanoa :-X.

Yhtä hyvää palvelua sain toki Cafetorialtakin, aina valmiita auttamaan!
Otsikko: Vs: Vibiemme domobar Super
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 29, 2009, 23:40:08 ip
Se mikä eniten askarrutta on maidon vaahdotus. Helposti tuntuu maito menevän pintavaahdoksi tai sitten taas kuplaiseksi. Vaahdotustehoja riittää mutta onko höyryboilerin lämpötila liian alhainen vai liian korkea ei selviä kuin kokeilemalla miten vaahdotustuotokset muuttuvat. Liian usein on käynyt niin, että vaahdotus on hetkessä ohi, mutta maito jäänyt kuitenkin haaleaksi?

Sinun pitää vain etsiä kohta kannussa ja pillin asento jolla saat imettyä vaahdotuksen alussa kuplat maidon sekaan. Itse tökkään pillin aika lähelle kannun keskustaa melko pystysuorassa ja lasken kannua varovasti kunnes höyrysyihku painaa maidon pinnan alas ja "ryystää" pariin kertaan ilmaa maitoon sillä tavalla rauhallisesti. Tämän jälkeen pidän sitten kannun paikallaan - korkeintaan aavistuksen nostan. Tällöin kaikki vähänkin isomman näköiset kuplat imeytyvät maidon sekaan eikä maitoon pääse juurikaan lisää ilmaa kun pinta on jo jonkinverran noussut. Siinä vaiheessa kun pinta näyttää suht kuplattomalta nostan kannua jotta pilli painuu hieman syvemmälle ja saa kunnon sekoituksen aikaan (tämä tapahtuu jossain 100 fahrenheitin tuntumassa).

Montako reikää pillissäsi muuten on? Itse ainakin huomasin että omalla kaksireikäisellä ei youtube videoiden silviatekniikka luonnistu ollenkaan. Eli niissä yksireikäinen silvian pilli laitetaan vinossa lähelle kannun reunaa jolloin saadaan pyörre aikaan. Kaksireikäisellä jää tällatavalla toimiessa (itselläni) aina toinen rei'istä huonoon asentoon ja tekee sitten sitä kuplaa pinnalle ja toinen ei sitten jaksa tarpeeksi pyörittää maitoa ja työntää kuplia maidon sekaan.
Otsikko: Vs: Vibiemme domobar Super
Kirjoitti: Kahvikissa - Huhtikuu 30, 2009, 03:21:27 ap
Alex'ssa on kans pillissä vain kaksi reikää (alaspäin), ja en kyllä saa sillä aikaan mikrovaahtoa... Ja kuinka helpolta se esim. kahvilassa näyttääkään  :-\  Pitääkö se pilli höyrytyksessä aina/kaikilla helvetinmoista ääntä! Melkein tarvii maidon vaahdotuksessa kuulosuojaimet!
Otsikko: Vs: Vibiemme domobar Super
Kirjoitti: nasse - Huhtikuu 30, 2009, 07:46:45 ap
Alex'ssa on kans pillissä vain kaksi reikää (alaspäin), ja en kyllä saa sillä aikaan mikrovaahtoa... Ja kuinka helpolta se esim. kahvilassa näyttääkään  :-\  Pitääkö se pilli höyrytyksessä aina/kaikilla helvetinmoista ääntä! Melkein tarvii maidon vaahdotuksessa kuulosuojaimet!

Ei pidä, kokeile eri asentoja.
Otsikko: Vs: Vibiemme domobar Super
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 30, 2009, 08:28:10 ap
Alex'ssa on kans pillissä vain kaksi reikää (alaspäin), ja en kyllä saa sillä aikaan mikrovaahtoa... Ja kuinka helpolta se esim. kahvilassa näyttääkään  :-\  Pitääkö se pilli höyrytyksessä aina/kaikilla helvetinmoista ääntä! Melkein tarvii maidon vaahdotuksessa kuulosuojaimet!

Kuten nasse tuolla toisessa ketjussa jo vihjaisikin, niin tässä on sitten vain harjoittelun paikka - ei ole oikotietä onneen. Mutta sitten kun sen oppii niin sen tekee vaikka unissaan.

Tuosta äänestä: paljonko kannussa on maitoa? Jos käytössäsi on se 0.6 litran kannu niin olettaisin että vähintään 3 dl. Maidonvaahdotuksessa pilli "huutaa" yleensä seuraavista syistä: pilli alussa liian syvällä maidossa (lähellä kannun pohjaa), kannussa liian vähän maitoa (maitokerros ei siis tarpeeksi paksu) tai sitten on vaahdotettu liian kauan (ääni voimistunut loppua kohden).

Ensimmäisen ehdottaisin ihan vain veden kanssa harjoittelua. Eli kannuun vettä puolilleen ja sitten höyryttelet sitä. Tarkkaile missä kohdassa saat veden pyörimään ja sekoittumaan kannussa, missä kohdassa sinne menee ilmaa/höyryä sisään "tsup-tsup-tsup" äänen kera jne.

Youtube on videota pullollaan - katsele ja etenkin kuuntele mitä vaikka tässä (http://www.youtube.com/watch?v=bNJXJ_toW6c) videossa tapahtuu (alkuosassa hiljainen "tsup-tsup"...). Lopputuloksen ei pidä siis näyttää vaahdolta vaan "paksulta maidolta" - paksuus sitten vaihtelee sen mukaan halutaanko maito cappucinoon vai latteen. Paksuimmillaan se näyttää kaadettaessa vähän niin kuin vaniljakastikkeelta.
Otsikko: Vs: Vibiemme domobar Super
Kirjoitti: Heca - Huhtikuu 30, 2009, 08:29:32 ap


Montako reikää pillissäsi muuten on? Itse ainakin huomasin että omalla kaksireikäisellä ei youtube videoiden silviatekniikka luonnistu ollenkaan.

Reikiä on kaksi. Reiät puskevat höyryä enemmän sivuille kuin esim. Andrejassa.
Tuo vaahdotuspuoli on kyllä hallussa, mikrovaahto onnistuu suurinpiirtein aina. Nyt domon kanssa onkin huuli pyöreänä kun homma menee kumman vaikeaksi. Välillä maito tosiaan menee äkkiä kuplaiseksi ja silloin kun kannu on täynnä mikrovaahtoa, on vaahto kuitenkin lähes aina turhan haaleaa. Aprikoin tässä, että onko muuttujia nyt vain niin paljon Andrejaan nähden, että homma täytyy opetella domon kanssa ikäänkuin alusta?

Mites jiitee tuumaat tuon boilerin lämpötilan vaikuttavan vaahdotukseen? Mielessä on käynyt sekin, että totuinko Andrejan kanssa vaan tekemään kuumempia tuotoksia. Jos domo on lämpötilojen kanssa stabiilimpi ja tämä olisikin enemmän lämpötilan säätökysymys?
Otsikko: Vs: Vibiemme domobar Super
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 30, 2009, 09:04:24 ap
Mites jiitee tuumaat tuon boilerin lämpötilan vaikuttavan vaahdotukseen? Mielessä on käynyt sekin, että totuinko Andrejan kanssa vaan tekemään kuumempia tuotoksia. Jos domo on lämpötilojen kanssa stabiilimpi ja tämä olisikin enemmän lämpötilan säätökysymys?

Uusi pilli on aina uuden opettelun paikka, niissä kun toimintaperiaate voi olla hyvin erilainen.

Höyrytyksessä yleensä puhutaan boilerin paineesta, eikä lämpötilasta. Tuplaboilerikoneessa paine on usein pikkaisen alempi, mutta isoa eroa ei ole. Toki voit säätää painetta vapaammin kun se ei niin suoraan vaikuta espresson valmistukseen. Harvoin kuitenkin ongelma on boilerin paineissa, vaan totuttelussa uuteen pilliin.
Otsikko: Vs: Vibiemme domobar Super
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 30, 2009, 10:16:02 ap
Reikiä on kaksi. Reiät puskevat höyryä enemmän sivuille kuin esim. Andrejassa.

Tällöin kokeilisin tökätä pillin mahdollisimman kohtisuoraan kannun keskiosan tuntumaan - ihan ihan keskelle, vaan pikkaisen vinoon.

Välillä maito tosiaan menee äkkiä kuplaiseksi ja silloin kun kannu on täynnä mikrovaahtoa, on vaahto kuitenkin lähes aina turhan haaleaa. Aprikoin tässä, että onko muuttujia nyt vain niin paljon Andrejaan nähden, että homma täytyy opetella domon kanssa ikäänkuin alusta?

Vaikuttaa siltä että lisäät ilmaa liian paljon - Andreja imi sitä ilmeisesti hieman maltillisemmin. Eli aloita höyryttäminen pilli maitopinnan alla ja katso että maito lähtee kunnolla liikkeeseen. Tämän jälkeen ihan varo-varovasti lasket kannua/nostat pilliä kohti maidon pintaa ja pysähdyt heti siinä vaiheessa kun maidon pinta painuu suihkun voimasta kuopalle ja ilmaa pääsee sekaan. Haluat siis välttää tilannetta jossa höyrysuihku osuu maidon pintaan - sen pitää suihkuttaa kokoajan maidon sisään. Tämän jälkeen pidät vain huolta että lopetat ilman lisäämisen ajoissa.

Mites jiitee tuumaat tuon boilerin lämpötilan vaikuttavan vaahdotukseen? Mielessä on käynyt sekin, että totuinko Andrejan kanssa vaan tekemään kuumempia tuotoksia. Jos domo on lämpötilojen kanssa stabiilimpi ja tämä olisikin enemmän lämpötilan säätökysymys?

Tästä samoilla linjoilla kuin akallio.
Otsikko: Vs: Vibiemme domobar Super
Kirjoitti: Heca - Huhtikuu 30, 2009, 12:39:05 ip
Uusi pilli on aina uuden opettelun paikka, niissä kun toimintaperiaate voi olla hyvin erilainen.

Höyrytyksessä yleensä puhutaan boilerin paineesta, eikä lämpötilasta. Tuplaboilerikoneessa paine on usein pikkaisen alempi, mutta isoa eroa ei ole. Toki voit säätää painetta vapaammin kun se ei niin suoraan vaikuta espresson valmistukseen. Harvoin kuitenkin ongelma on boilerin paineissa, vaan totuttelussa uuteen pilliin.


Jep, siis korjaan paineita eikä lämpötilaa. Teinkin tuon operaation juuri äsken. Aika reilusti domo tuota höyryä puskee. Osasin odottaa tätä, mutta en sitä, ettenkö sitä hallitsisi, taisi olla vähän suuria luuloja itsestäni. Anyway, nyt alkaa paineet helpottaan myös kotibaristan korvien välissä, kun uuttoboilerin vuotoa ei eilisen operaation jälkeen ole esiintynyt, huh.
Otsikko: Vs: Vibiemme domobar Super
Kirjoitti: Cafetoria Paahtimo - Huhtikuu 30, 2009, 13:13:16 ip
Muistathan aloittaa Heca höyrypaineen säätönamiskan kääntämisen tarpeeksi hitaasti?

Kun käännät vipua todella varovaisesti kohti huippu painetta, "ongelman" pitäisi ratketa, älä siis väännä paineita heti täysille vaan pikku hiljaa väännät tehoa lisää.

Isommissa koneissa on myös vastaavaa ongelmaa paljon, meillä esim Renekan koneet ovat todella ystävällisiä sillä höyryä kun alkaa kääntämään niin se kiihtyy miellyttävällä' sykkeellä, on helppo päästä rytmiin. Kun taas esaim CMA-Astorian Gloria päästää heti täydellä paineella kun hieman kääntää vivusta..
mutta noi siis isoista kahvilakoneista mutta sama pätee eri merkkisiin kotikoneisiin.
Otsikko: Vs: Vibiemme domobar Super
Kirjoitti: Cafetoria Paahtimo - Huhtikuu 30, 2009, 13:51:14 ip
Ja vielä lisäys edelliseen, mielestäni kerroit että teillä oli ennen Andreja premium, siinä on 2 reikää, jotka kuitenkin ovat huomattavasti lähempänä toisiaan kuin domobarissa, sekä Domobarissa suuttimen reikien välissä on sellainen tasainen, neliönmallinen "laatta" joka todennäköisesti ohjaa myös maidon kulkusuuntaa.

syy ja seuraus; reiät lähempänä toisiaan, helpompi ohjata maito kiertämään kun taas reiät kauempana toisistaan, pitää etsiä uusi kulma ja ehkä uusi paikkakin jossa suutinta pidetään.

Ja viimeiseksi siis tuo edellinen kirjoitukseni, paineet rauhallisella vivun käännöllä ylös, andrejassahan säätövipu on pyöreä domobarissa kolmion mallinen. Ehkä kolmion mallinen vipu on nopeampi avata ja minun mielestäni domobarissa teho tulee paljon pienemmällä vivun kääntämisellä kuin andrejassa.
Otsikko: Vs: Vibiemme domobar Super
Kirjoitti: Heca - Toukokuu 01, 2009, 12:18:57 ip
Ja vielä lisäys edelliseen, mielestäni kerroit että teillä oli ennen Andreja premium, siinä on 2 reikää, jotka kuitenkin ovat huomattavasti lähempänä toisiaan kuin domobarissa, sekä Domobarissa suuttimen reikien välissä on sellainen tasainen, neliönmallinen "laatta" joka todennäköisesti ohjaa myös maidon kulkusuuntaa.

syy ja seuraus; reiät lähempänä toisiaan, helpompi ohjata maito kiertämään kun taas reiät kauempana toisistaan, pitää etsiä uusi kulma ja ehkä uusi paikkakin jossa suutinta pidetään.


Kokeilin tänään vaahdotella vettä johon lisäsin tipan fairya (hyvä vinkki, maitoa säästyy) . Parikymmentä ½-litran kannullista tuli vaahdoteltua ja tulosta alkoi syntymään. Domolla vaahdottaessa pillin optimaalinen paikka vaahdottaessa on tosiaankin eri kuin Andrejassa. Andrejan kanssa mikrovaahdot onnistui melkein silmät kiinni ja paikka ei ollut mitenkään ratkaiseva. Domossa pilli täytyy olla kannun baristan puoleisella sivulla kun vaahdottaa suoraan keittimen edessä seisten. Höyryn paineen lisäys on myös näköjään todella tarkasti hoidettava tai muuten lässähtää. Kiitos kaikille neuvoista, jatketaan harjoituksia...
Otsikko: Vs: Vibiemme domobar Super
Kirjoitti: Kahvikissa - Toukokuu 01, 2009, 23:16:34 ip
Kuten nasse tuolla toisessa ketjussa jo vihjaisikin, niin tässä on sitten vain harjoittelun paikka - ei ole oikotietä onneen. Mutta sitten kun sen oppii niin sen tekee vaikka unissaan.

Tuosta äänestä: paljonko kannussa on maitoa? Jos käytössäsi on se 0.6 litran kannu niin olettaisin että vähintään 3 dl. Maidonvaahdotuksessa pilli "huutaa" yleensä seuraavista syistä: pilli alussa liian syvällä maidossa (lähellä kannun pohjaa), kannussa liian vähän maitoa (maitokerros ei siis tarpeeksi paksu) tai sitten on vaahdotettu liian kauan (ääni voimistunut loppua kohden).

Olen nyt vähän harjoitellut veden ja Fairyn kanssa, yhden kerran sain sen jonkin verran vaahdottumaan, mutta tuntuu etten oikein saa sitä nestettä pyörivään liikkeeseen. Mutta se ääni on aika kauhea! Ja pilli ei ollut liian syvällä. Tuntuu että minulla siitä lähtee paljon kovempi ääni kuin noissa suntuubi videoissa!

Edit. Voikohan höyrytysputken suuttimen malli tai reikien määrä, vaikuttaa äänen voimakkuuteen?

Edit2. Tuli mieleen, että voisiko tuossa minun Alex'ssa olla höyryn määrä/paine olla säädettynä liian suurelle? Ääni on tosiaan aika     kova! Esim. kahvilassa kun vaahdottavat maitoa, niin ei mun mielestä näin kovaa ääntä lähde masiinasta...
Otsikko: Vs: Vibiemme domobar Super
Kirjoitti: Kahvikissa - Toukokuu 01, 2009, 23:24:23 ip
Hmm... mikäs se tällainen kannu on?

http://www.youtube.com/watch?v=O-4YA0GkUgU&NR=1

Tuollainen tappi kannussa voisi, ainakin maalaisjärjellä ajateltuna, edesauttaa maidon pyörimistä kannussa. Kumma ettei ole kehitetty mitään helppoa vaahdotuslaitetta, vaikka sellaista jonka voisi tökätä keittimen höyrytysputken päähän.
Otsikko: Vs: Vibiemme domobar Super
Kirjoitti: Misse - Toukokuu 02, 2009, 09:29:08 ap
Olen nyt vähän harjoitellut veden ja Fairyn kanssa, yhden kerran sain sen jonkin verran vaahdottumaan, mutta tuntuu etten oikein saa sitä nestettä pyörivään liikkeeseen. Mutta se ääni on aika kauhea! Ja pilli ei ollut liian syvällä. Tuntuu että minulla siitä lähtee paljon kovempi ääni kuin noissa suntuubi videoissa!

Edit. Voikohan höyrytysputken suuttimen malli tai reikien määrä, vaikuttaa äänen voimakkuuteen?

Edit2. Tuli mieleen, että voisiko tuossa minun Alex'ssa olla höyryn määrä/paine olla säädettynä liian suurelle? Ääni on tosiaan aika     kova! Esim. kahvilassa kun vaahdottavat maitoa, niin ei mun mielestä näin kovaa ääntä lähde masiinasta...


Ulina tulee siitä, jos höyrytyspää on liian syvällä eikä maidon sekaan ole tullut yhtään ilmaa. Heti kun saat maitoon vähänkin ilmaa sekaan ääni rauhoittuu. Ja osta tai lainaa jostain lämpömittari, sillä saa mitattua valmiin tuotteen lämpötilan. Kuten Jiitee sanoikin, niin myöskin ylikuumaksi kuumennettu maito ulisee voimakkaasti.

Ja väittäisin ettei varmasti ulina johdu liian isosta paineesta, siinä Scott Raon videossa oli käytössä Synesso Cyncra jonka veikkaisin tuottavan huomattavasti enemmän höyryä kuin Alexin.


Kumma ettei ole kehitetty mitään helppoa vaahdotuslaitetta, vaikka sellaista jonka voisi tökätä keittimen höyrytysputken päähän.


Espressolaitteet ovat alunperin lähtöisin kahviloista. Sinne ei toivota mitään hajoavia osia, joten tuollainen ratkaisu mikä on yleisesti käytössä on hyvinkin toimiva. Ja oppiessaan tuo on oikeasti helppoa, mutta kyllä siinä pitää varautua treenaamiseen.

Ihan turha edes kuvitella vaahdotuksen sujuvan heti kuin ammattilaiselta. Joissain huippuluokan kahviloissa harjoittelijat eivät pääse ensimmäiseen puoleen vuoteen tekemään yhtä ainutta maidon vaahdotusta asiakkaille, koska sitä pidetään kahvin valmistuksen vaikeimpana osana.

-Mikko-
Otsikko: Vs: Vibiemme domobar Super
Kirjoitti: Heca - Toukokuu 02, 2009, 12:05:11 ip
Hmm... mikäs se tällainen kannu on?

http://www.youtube.com/watch?v=O-4YA0GkUgU&NR=1

Tuollainen tappi kannussa voisi, ainakin maalaisjärjellä ajateltuna, edesauttaa maidon pyörimistä kannussa. Kumma ettei ole kehitetty mitään helppoa vaahdotuslaitetta, vaikka sellaista jonka voisi tökätä keittimen höyrytysputken päähän.


Niin kuin varmaan huomasit, olen itse painiskellut samaisen ongelman kanssa muutaman päivän. Keittimessäsi ei todellakaan ole vikaa, vaahdotus ei vaan ole sellainen juttu jonka hallitsee tosta noin vaan harjoittelematta. Vanhan keittimeni kanssa vaahdottelin samettista vaahtoa suurinpiirtein vaikka silmät kiinni, no ei nyt aivan, mutta melkein. En vain tahtonut millään uskoa, että erilainen hörytysvarsi, reikien eri suuntaus ja putken pään muoto voivat vaikuttaa näin paljon. Lähdin itsekin hakemaan ongelmaan ratkaisua muualta, turhaan. Ei muuta kuin takaisin perusasioiden äärelle ja lisää toistoja kunnes alkoi homma hoitumaan. Huomaa, että olen sentään jo muutaman vuoden kerennyt maitoja vaahdottelemaan, silti meni vaikeaksi.

Espresson ja cappuccinon valmistuksessa pätee vanha viisaus, "perusasioissa seisotaan ja niissä kaadutaan". Eli, kun perusasiat ovat hallinnassa kunnolla, niin voit rakentaa vaikka millaisia makuelämyksiä. Jos perusasiat eivät ole hallussa, niin lopputuotokset päätyvät usein viemäriin tai sitten omaan nieluun irvistyksen kera.

Luota asiantunteviin neuvoihin joita foorumilaisilta olet saanut, äläkä lannistu ;)
Muista myös, että vaahdotus näyttää aina helpolta kun sen tekee joku joka sen osaa. On eri asia tehdä sama perässä jos ei täysin ymmärrä mitä ja miten on tekemässä..
Otsikko: Vs: Vibiemme domobar Super
Kirjoitti: Kahvikissa - Toukokuu 02, 2009, 17:20:25 ip
Pitää se kai sitten hyväksyä, että saa kauan harjoitella, mutta silti ihmetyttää vaikka miten sen pillin laittaisi, niin kauhea meteli lähtee!...
Otsikko: Vs: Vibiemme domobar Super
Kirjoitti: Misse - Toukokuu 02, 2009, 19:05:03 ip
Pitää se kai sitten hyväksyä, että saa kauan harjoitella, mutta silti ihmetyttää vaikka miten sen pillin laittaisi, niin kauhea meteli lähtee!...


sellainen tuli mieleen, että olethan avannut höyryhanaa kunnolla? Omasta koneestani saa karmean äänen aikaiseksi jos jättää höyryhanan ihan hitusen vain auki. Ja alussa otat reilusti ilmaa maidon sekaan ja sitten loppuaika melkeinpä pelkästään keskityt maidon pyörittämiseen.

edit. En saanut kyllä pienelläkään hanan asennolla höyryhanaa huutamaan...

-Mikko-
Otsikko: Vs: Vibiemme domobar Super
Kirjoitti: Kahvikissa - Toukokuu 02, 2009, 22:32:48 ip
sellainen tuli mieleen, että olethan avannut höyryhanaa kunnolla? Omasta koneestani saa karmean äänen aikaiseksi jos jättää höyryhanan ihan hitusen vain auki. Ja alussa otat reilusti ilmaa maidon sekaan ja sitten loppuaika melkeinpä pelkästään keskityt maidon pyörittämiseen.

edit. En saanut kyllä pienelläkään hanan asennolla höyryhanaa huutamaan...

-Mikko-

Ei se ehkä se höyryhana huudakaan, vaan luulen että siitä kannusta se ääni lähtee, ainakin suurimmaksi osaksi. Kokeilin keramiikkamukilla ja ääni muuttui vähemmän metalliseksi, mutta voimakas oli silti...
Otsikko: Vs: Vibiemme domobar Super
Kirjoitti: nasse - Toukokuu 02, 2009, 22:37:55 ip
Ei se ehkä se höyryhana huudakaan, vaan luulen että siitä kannusta se ääni lähtee, ainakin suurimmaksi osaksi. Kokeilin keramiikkamukilla ja ääni muuttui vähemmän metalliseksi, mutta voimakas oli silti...

Huutaa vedellä vai maidolla? Vesi huutaa, maito ei, ellei tee jotain pahasti väärin. Mikäli tekee jotain pahasti väärin, pitää muuttaa jotain siinä mitä tekee.
Otsikko: Vs: Vibiemme domobar Super
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 02, 2009, 22:40:23 ip
Ei se ehkä se höyryhana huudakaan, vaan luulen että siitä kannusta se ääni lähtee, ainakin suurimmaksi osaksi. Kokeilin keramiikkamukilla ja ääni muuttui vähemmän metalliseksi, mutta voimakas oli silti...

Mikko ei sitä höyryhanaa varmaan tarkkoitanutkaan. Eli jos avaat sitä hanaa liian vähän niin höyryä tulee kyllä mutta ei riittävällä paineella ja tämä saa aikaan äänen kannussa. Seuraavan kerran kun vaahdotat maitoa (olihan sitä riittävästi kannussa?) niin käännä höyryhanaa auki kunnolla - vaikka niin paljon kun se ylipäätään aukeaa (ei tipu irti). Ja vesi pitää siis kovempaa ääntä kuin maito (edit: nasse tämän ennättikin jo todeta).
Otsikko: Vs: Vibiemme domobar Super
Kirjoitti: Kahvikissa - Toukokuu 04, 2009, 01:27:26 ap
Mikko ei sitä höyryhanaa varmaan tarkkoitanutkaan. Eli jos avaat sitä hanaa liian vähän niin höyryä tulee kyllä mutta ei riittävällä paineella ja tämä saa aikaan äänen kannussa. Seuraavan kerran kun vaahdotat maitoa (olihan sitä riittävästi kannussa?) niin käännä höyryhanaa auki kunnolla - vaikka niin paljon kun se ylipäätään aukeaa (ei tipu irti). Ja vesi pitää siis kovempaa ääntä kuin maito (edit: nasse tämän ennättikin jo todeta).

Kokeilin taas sitä maidon höyrytystä, nyt isommalla (0,6L) kannulla. Nyt yritin tehdä niin kuin alla olevassa videossa:

http://www.youtube.com/watch?v=-I1zF-B4XqY

Nyt näytti aika lupaavalta maidon liike kannussa, mutta ei se oikein muuttunut sellaiseksi paksuksi... Ääni oli myös erilainen ja vaimeampikin, mutta sitten kun nostin kannua että maito lämpenisi, niin alkoi taas huutamaan. Varsin vaikeaa tämä näköjään on...
Otsikko: Vs: Vibiemme domobar Super
Kirjoitti: Misse - Toukokuu 04, 2009, 10:23:08 ap

mutta sitten kun nostin kannua että maito lämpenisi, niin alkoi taas huutamaan. Varsin vaikeaa tämä näköjään on...


Ettet nyt vaan kuumentanut sitä lähes kiehuvaksi? Maidon optimilämpötila on 65-72 astetta, eli heti kun kannu tulee pinnaltaan epämiellyttävän kuumaksi lopetat kuumentamisen. Ja vaahdotus on aikalailla samanlaista riippumatta koneesta, joten ihan turhaan etsit erityisesti alex duetolle tehtyjä videoita.

Itse olen saanut parhaimmat tulokset sillä, että lopetan maidon venytyksen heti kun kannu alkaa lämmetä ja sen jälkeen keskityn pelkkään pyöritykseen. Tosin kaverini joka mielestäni saa hienoja latte-artteja aikaan sanoo, ettei hänen tekniikassaan ole mitään erityisiä kuumennus tai venytyskohtia. Sitä samaa pöyrteistä venytystä alusta loppuun...

-Mikko-