Kaukaaviisaudella yritän pärjätä, marketista en osta.
Aikaisemmin hain kaffecentralenista ja Hakiksen hallista 250 - 1000 g settejä, joskus harvoin ostin myös Stokkalta Robertsia. Kahden ensin mainitun tyypillisesti italialaisten papujen paahtoajoista ei juuri ollut tietoa, eikä erityisesti siitä miten kauan niitä oli ehditty lasipurkeissa lepuuttaa. Stockmannillakaan eivät yleensä osanneet paahto- ja seisonta-ajoista sanoa. Lopputulos olikin turhan usein pettymys. Eritoten korpesi, jos oli ostanut vähänkään isomman satsin, jota ei hennonut poiskaan heittää.
Sitten siirryin lähes yksinomaan Petersin essoon, jonka tuoreus, maku ja yleinen laatu eivät ole vielä kertaakaan pettäneet. Paikassa vierailu on kuitenkin aika ison aikataulullisen panostuksen takana, sen verran etäällä se on omilta kulmiltani ja minkään normaalin kulkureittini varrelta.
Niinpä, hetki sitten ensimmäisen satsin hasbeanista tilattuani näyttää siltä, että siitä muodostuu jatkossa aika keskeinen toimittaja. Erinomaisen huolellista työtä ja varsin hyvään hintaan. Valikoimassa riittää kahlattavaa. (Kun saan kaksi pussukkaani juotua, pitää varmaan sanailla niistä jotain tuonne hasbean ketjuun, ettei keskustelut mene aivan kokonaan ulkosumpillisiksi laitejutuiksi kuten pelottavasti näyttää käyvän). Sitä paitsi 'postiluukusta sisään' on yllättävän toimiva logistinen käytäntö. Alle viikon päähän ulottuva arviointikyky, ja nettiyhteys, riittää pitämään miehen pavuissa.
Pace kotipaahtajat, mutta minä mielelläni annan asialle omistautuneiden vastata papujen valikoimisesta, sekoituksista ja paahtoasteista, ja tyydyn nojatuolista käsin arvioimaan. Mutta tähän kyllä liittyy sekin, että mulla ei ole suurempaa viettiä kaikenlaiseen näpräämiseen.