Itse en edes halua laittaa suodatinta tiskialtaaseen, koska ... tiskiallas on varmasti keittiön likaisimpia paikkoja (Nolostuneen hygieenikon tunnustus...)
Siksi olisi kätevää, että suodatinhärpäke jäisi runkoon kiinni
Mahdollisen keittiöremontin yhteydessä kannattaa pitää kahviharrastus mielessä ja varata kaikille "härpäkkeille" oma kuivauskaappi säilytystilaksi varsinaisen kuivauskaapin lisäksi (ks. kuva alla). Tuonne se suodatinosa on helppo laittaa kuivumaan kun se nopeasti pestään pesuaineella ja harjalla jokaisen käyttökerran jälkeen (eikös?
).
Tästä tulikin mieleeni vielä yksi tipalukottoman Moccamasterin etu: se on helppo pitää puhtaana, sillä siinä ei ole töhnää keräävää ja vaikeasti puhdistettavaa tippalukkoa.
Olet siis todennut tuon keräävän töhkää? Itselläni se ei sitä ainakaan tehnyt viiden vuoden aktiivikäytön aikana. Mutta siitä olen samaa mieltä että ihan pelkästään "tippalukkona" on tippalukko moccamasterissa turha - itsekin käytän parissa paikassa tuota perusmallia ja suodatinosa siirtyy juurikin kannun kanssa tiskialtaan päälle. Mutta malleissa joissa tuo tippalukko on manuaalinen on siitä kuitenkin toisinaan hyötyä: 1. se auttaa tuossa sekoittelussa uuton alussa kun vettä jää talteen, 2. sen avulla saa pieniä määriä valmistettaessa hidastettua valumisnopeutta laittamalla sen siihen kolmanteen "puoliksi auki" asentoon - muutoin esimerkiksi mukillinen valahtaa liian nopeasti läpi.
Itselläni kerää uudenkarhea Moccamaster tällä hetkellä pölyä keittiössä, kun tulee keitettyä "manuaalisesti" nämä filtterikahvit nykyään (tosin MM:n omalla tippalukottomalla suodattimella).
Tulee paljon parempaa ja prosessia pääsee itse paremmin hallitsemaan. Jopa kahvipurujen määrää olen pystynyt tiputtamaan, kun uutosta tulee tasaisempaa ja "tehokkaampaa".
Jep. Itsellänikin siirtyi keitin (tilanpuutteenkin takia) kaappiin ja keittely on yksinomaan manuaalista - "kokonaisvaiva" on näin jopa pienempi mikäli yhden mukillisen valmistaa kuin jos sitä alkaisi keittimen kautta tekemään. Mutta mikäli pitää kahvia kokonaisen pannun verran valmistaa, niin silloin keitin pääsee töihin. HasBeanin suodatinsuppilo on muuten todettu hyväksi (yhden kupin - tai oikeastaan mukin - malli), siihen käy Melittan 101:set ja "muotokieli"+laatu on mielestäni Moccamasterin suodatinosaa vastaava (on itseasiassa valmistettu Hollannissa tämäkin). Suppilon kanssa mahtui tulemaan vielä muistaakseni kolme pussillista kahvia, niin että sai lähetyksen vielä alle kahden kilon pakettina.
Ehkä hieman on eksynyt aiheesta, kun kysymyksenä oli "vaimolle suodatinkeitin". Tällä hetkellä näyttäisi vahvasti siltä, että ristrettomainen vastaus kysymykseen tietysti on suodatinpaperia, vaaka ja tarkkuustermostaatilla varustettu vedenkeittolaitteisto
Juurikin näin! Suodatinpaperi on tietysti valkaistua ja sitä huuhdotaan suodattimessa kuumalla vedellä ennen käyttöä. Sitten pavut/jauheet punnitaan vaa'alla jonka jälkeen laitetaan kuppi ja suodatinosa sisältöineen vaa'an päälle ja taarauksen jälkeen lorotellaan vettä kunnes näytössä on grammoina lukema (x/55)*1000, missä x on edellä mitatun jauheen paino. Tarkkuustermostaattia ei tosin tarvita - oikeanlainen kiehumiskohina kuunnellaan vesipannusta pelkällä korvalla
.
Tällä tavoin menetellen tulisi käyttää normaalia karkeampaa jauhatusta
Noinhan se Rao kirjassaan virkkaa kun asian tarkastin. Ei tosin kerro syytä miksi. Mutta olettaisin että näin kompensoidaan tehostunutta uuttumista?