Toisessa 50% robustaa, tuhtia kumilta maistuvaa tavaraa luvassa
No niin. Emäntä osti liiteristä pussukan kumpaakin lajia, toista maisteltiin eilen. Eli Lavazzan kaksi eri tuotetta:
- Espresso Cremoso, 30% arabica + 70% robusta, "suositellaan täysautomaateille".
- Crema e Aroma, "selected robusta and arabica beans", suhdetta ei kerrota.
Molempien paahtoaste on "medium", parasta ennen 30.9.2014. Päiväyksestä takaperin laskemalla voi päätellä, että paahtokuukausi on 10/2012.
Crema e Aroma on jo ennestään tuttu, joten avasin tuon Espresso Cremoson. Heti kättelyssä huomasi, että paahto on tosiaankin medium. Kun poikani ostama Paulig Angry Birds Espresso on paahtoasteltaan 4, niin tämä Lavazzan papu on lähinnä 3. Ei luvannut hyvää täysautomaatille...
...eikä sitten ollutkaan. Kahvi oli tällä metodilla aika ohutta, taustalla hieman karamellimainen vivahde. Taisi olla jiitee, joka jossain viestissään käytti helposta ei-harrastajalle sopivasta espressosta ilmaisua "sopivan robustapitoinen blendi, jossa on suklainen paksu maku, joka muistuttaa siitä Italian matkasta..." (sorry, lainaus ulkomuistista). Mikäli yhtään ymmärrän, mitä jiitee tarkoitti, niin tässä on juuri sellainen papu. Melko tunteeton lämpötilan hienosäädöille, siis helppo. Täysautomaatilla ohut, mutta kahvakoneella mitä todennäköisimmin tukevampi. Samoin taustalla ollut karamelli/suklaa tullee silloin paremmin esille. Sellaista nurkantakuista tai palaneen kumin makua, mihin esim. Ranskassa törmää usein, ei tässä ollut. Ei myöskään italialaisille pavuille yleistä tuhkan makua.
Crema e Aromaa olen käyttänyt muutaman kilon joskus muinoin kahvakoneella. Tätä liiteristä ostettua pussukkaa en ole vielä avannut. En etukäteen odota tämänkään toimivan täysautomaatilla, mutta katsotaan...