Mitä tarkoitat tuolla, että vaaleassa maistuu enemmän papu?
Mitä tummemmaksi paahdetaan sitä enemmän maistuvat pavun mm. karamellisoituneet sokerit, kun taas vaaleassa paahdossa korostuvat pavun erityispiirteet. Mutta varmaan on totta, kuten Tinuri toteaa, että kyseessä on hokema. Sehän riippuu siitä mitä tavoittelee ja mitä papua paahtaa, mikä on sille paras paahtoaste ja metodi, hidas vai nopea paahto.
Kyse ei ole siis siitä, että jompi kumpi olisi parempi. Mutta jos katsotaan paahdon vaikutusta papuihin periaatteellisesti, papujen ominaispiirteet korostunevat parhaiten keskivaalean paahdon alueella, kun taas papu on ehkä aromikkaimmillaan keskitumman ja tumman välillä, erittäin tumman ollessa jo palaneen makuista. Molemmat ääripäät, erittäin tumman ja todella vaaleat tarjoavat jossakin mielessä kaikkein ohuimman makupaletin.
Minusta juomani, tosin niitä on vain muutama, Hasbeanin pavut ovat olleet liian vaaleita, mikä on aiheuttanut makuun latteutta ja ohuutta - kahvi ei ole ollut rikasta ja aromikasta. Selvästi siis mielestäni vaaleampaa kuin toisen raksun alkuun. Jos katsoo karttaa paahtojen vaikutuksesta papuun, maku alkaa olla leveimmillään ja syvimmillään toisen raksun molemmin puolin, kun taas toisen raksun mentyä pavun ominaispiirteiden tuoma kompleksisuus alkaa kadota.
Mutta heti perään tunnustan, että olen juonut vain joitakin pussillisia Hasbeanin papua, joten mielipidettäni heidän paahdoistaan ei pidä yleistää. Mutta ei ole siis houkutellut ostamaan itse. Ja joku kykenevämpi voi oikaista ajatustani paahdon vaikutuksesta papujen makuun, jos siinä on oleellisia virheitä.