Amatööri ilmottautuu!
Eksyin tälle foorumille pari päivää sitten kun etsin kokemuksia kahvimyllyistä. Noin kuukauden päästä on kaksivuotispäiväni "kahviharrastajana", eli silloin tulee kaksi vuotta siitä kun ostin Aeropressin ja pressopannun ja moccamaster jäi taka-alalle. Muutaman kuukauden honeymoonin jälkeen pressopannu vei minulla voiton lähinnä siksi, että sain sillä tehtyä hieman isomman kahvin, joka oli minulle sopiva aamukahviannos. Ehkä se työnkulkukin jotenkin miellytti enemmän. Pressopannuun on vain yksinkertaisempi nakata purut ja odotella muutama minuutti, jolloin kerkeää tekemään leivät.
Nyt tässä keväällä rikoin jo toisen pressopannuni, jolloin palasin Aeropressin pariin. Lyhyen haparoinnin ja opettelun jälkeen tykästyin itseasiassa aeropressin makuun, vaikkakin tykkäsin alkujaan pressopannun valitessani nimenomaan sen "rasvaisuudesta", eli filteröimättömyydestä. Opin nyt myös miten saan aeropressin hieman isomman annoksen, eikä määräkään enää ollut se tärkein tekijä kahvissa. Tuo Zassenhaussin mylly on vain jo hetken ketuttanut, koska sen säätö ei tunnu pysyvän paikallaan. Purun laatua saa joka kerta tarkkailla. Minulla oli myös Tokmannilta hurjalla 17 eurolla ostettu silppurimylly, jonka kannen lukot rupesivat hajoamaan, eikä se nyt muutenkaan mikään hyvä ollut, mutta sillä teki isomman satsin (moccamasteriin koko pannu).
Eli pari päivää sitten hankin Wilfan Svart Aroman (se uudempi malli, "paremmalla" moottorilla) ja nyt on tässä muutama päivä tullut luettua tätä foorumia läpi, mm. koko tämä aeropress-ketju. Lisäksi omaa reseptiä on nyt pitänyt säätä, koska tuo jauhatus on hyvin erilaista mitä tuli käsimyllyllä. Taisin tehdä paljon suodatinjauhatusta karkeampaa aiemmin ja lisäksi jae taisi olla melko epätasalaatuista, koska välillä se karkealtakin näyttänyt jauhe oli tiukkaa painaa aeropressin läpi, eli seassa oli myös mujua.
Olen nyt tässä testaillut erilaisia jauhatusasteita wilfan asteikolla siitä filterin ja aeropressin välimaastosta ja laskenut aiempaa annostustani noin 2-4 g (vaakani on vain 2g tarkkuudella, pitää hakea tarkempi). Olen edennyt aeropress-karkeudesta kokoajan lähemmäksi filteriä ja tänään aamulla testasin vain yhtä pykälää filteriä hienommalla. Lisäksi tein nyt kaksi kuppia siten, että testasin jälkimmäisessä kupissa veden lämmön laskemista kaatamalla se ensin tupperwaren muoviseen mitta-astiaan ja vasta sitten aeropressiin. Näin tuli itseasiassa melko hyvää, mutta tämän myötä pitää joko hienontaa jauhatusta tai pidentää uuttoaikaa.
Tässä välissä huomautan, että en ole ollut kovinkaan tarkka minkään aikojen tai veden määrien suhteen, vaan teen sen lihasmuistista about samalla lailla joka kerta. Olen nyt mittaillut eilen tarkemmin veden määriä ja lämpötiloja vain, jotta saan reseptini ylös teille nähtäväksi. Tämä on hieman nostanut uuttoaikaa, koska normaalisti teen kaiken rauhallisella tahdilla järjestyksessä, enkä juurikaan odottele uuttoa. Ainut tarkempi on ollut kahvin määrä, jonka olen mitannut vaa'alla.
Lämpötilat on mitattu IR-mittarilla, jonka käytöstä veden mittaamisen en ole varma. Mittaako se astian pohjan, veden, vai höyryn lämpötilan? Jokatapauksessa nämä lienevät hyvin lähellä toisiaan.
Tässä tämän aamun reseptini, menetelmä aina inverted;
1. Kahvia 16g, suodatus pykälää filteriä hienompi (wilfan asteikko)
2. Kaada kahvikuppiin keitetty vesi about samaan tai hieman reiluun korkeuteen mitä aeropressistä tulee kahvia. (veden lämpö kahvikupissa n. 82C, vedenkeittimessä n.90C)
(2b, kaada vesi väliastiaan. Lämpö väliastiassa n.80-85C)
3. Kaada aeropressiin purut ja päälle vettä reilu puolet kammion korkeudesta (vettä n.120-130 g)
4. Sekoita (helpompi sekoittaa kun vettä on vain puolillaan)
5. Kaada nyt aeropress täyteen (kok. vesimäärä n. 220g)
6. Heitä kahvikupin vedet viemäriin ja käännä aeropress kupin päälle
7. Avaa mäntä ja lisää vettä melkein täyteen (menee n. 30-40g)
8. Purista rauhallisesti kuppiin ja nauti (Miedommassa lämpötilassa uutettu kahvi oli kupissa n. 70 asteista).
Kikkani on siis siinä, että käännön jälkeen avaan männän ja lisään siihen vettä. Tein tämän männän avauksen aiemmin siksi, että sinne väliin tulisi enemmän ilmaa, mutta sitten huomasin että se veden pintahan on melko alhaalla ja siihen mahtuisi jonkin verran lisää vettä. Mittailin tämän kerran, että siihen mahtuu helposti 30-40g, eikä ole vielä ihan piripinnassa.
Väliastian kautta käytetty vesi ja matalampi uuttolämpötila tuotti ihan ok tuloksen tänään, mutta ehkä vähän laimea/mauton. Pitää seuraavaksi testata varmaankin hienompaa jauhatusta, eli palata wilfassa lähemmäksi sitä aeropress-asetusta. Väliastiasta mittaamani lämpötila heilui kamalasti. Ensimmäinen lukema oli 85, mutta sen jälkeen se laski jonnekin 80 tai alle tienoille. En ole varma mitä se IR-säde mittasi, joten en pidä lukemaa tarkkana, mutta tärkeintä on itselleni se, että tämä menetelmä tuotti selkeästi eroa kahvin makuun. Tästä on hyvä jatkaa säätämistä.