Ristretto
Kahvikeskustelu => Kahvin paahtaminen => Aiheen aloitti: Juusos - Heinäkuu 11, 2015, 22:18:16 ip
-
Onko kellään tietoa, että valmistaako joku vielä tänä päivänä vanhaa kunnon "prännäriä"? Eli se sellainen kannellinen paistinpannun näköinen vehjes, jossa on vielä se kampi päällä? Kiinnostais mahdottomasti paahtaa kotona sellaisella.
Onko kellään yleensäkään kokemusta prännärillä tekemisestä? Onko jotain erityisen huomioonotettavaa tms?
-
Kirppareillahan noita näkee tuhottoman paljon. Jos ei tärppää, niin huuto.net tai tori.fi. Suurinpiirtein kympillä irtoaa...
-
Kirppareillahan noita näkee tuhottoman paljon. Jos ei tärppää, niin huuto.net tai tori.fi. Suurinpiirtein kympillä irtoaa...
Toine asia on saako mitään etua vaikka paistunpannuun verraten.
-
Nopea haku tori.fi:stä sanalle "rännäri" antoi seuraavan linkin:
http://m.tori.fi/vi/19475335.htm
En tiedä onko hakusanasta ollut kiinni, mut itse löysin noita khyl.
-
Henkilökohtaisesti käyttäisin paistinpannua ja puulastaa mielummin mutta eipä minulla mitään testattua faktaa ole kummankaan menetelmän paremmuudesta.
-
Tuota paistinpannu+puulasta -variaatiota olen kans harkinnut ja melkein siihen jopa ryhtynyt. Kuitenkin tuo rännäri/prännäri (ristus ku voi olla vehkeellä nimiä) on hiukan asianmukaisempi, niin siinä mielessä arvelisin homman olevan sillä "helpompaa".
Kiitos vastauksista ja hausta. Olen itsekin yrittänyt noita kirppareilta etsiä ja tori.fi:täkin kattella, mutta kovin huonokuntoisille näyttävät ne joita olen bongannut. Lisäksi tuo, että ku laitteella on about 50 eri nimeä aiheuttaa hakemisen kannalta harmaita hiuksia.
-
Tuota paistinpannu+puulasta -variaatiota olen kans harkinnut ja melkein siihen jopa ryhtynyt.
Kunhan ei lähde liikkeelle millään pinnoitetulla pannulla, vaan valuraudalla, niin eiköhän siinä pääse samaan lopputulokseen kuin rännärillä.
Pinnoitus on aika nopeasti entinen paahtohommissa...
-
Kunhan ei lähde liikkeelle millään pinnoitetulla pannulla, vaan valuraudalla, niin eiköhän siinä pääse samaan lopputulokseen kuin rännärillä.
Teaoriassa se rännärin "katto" aiheuttaa lämpötilan nousun siinä tilassa, mutta jotenkin ihan arvaamalla luulisin eron olevan pienehkö. Toinen ero on, että luulisin että lastalla saa tasaisemman jäljen tai ainakin mitä rännäristä olen lukenut, niin epätasaisuus on ollut ongelmana. Toki tuskin se lastallakaan ihan tasaiseksi tulee. Tämäkin perustuu kyllä arvailuun ja epämääräisiin nettilähteisiin.
-
Teaoriassa se rännärin "katto" aiheuttaa lämpötilan nousun siinä tilassa, mutta jotenkin ihan arvaamalla luulisin eron olevan pienehkö. Toinen ero on, että luulisin että lastalla saa tasaisemman jäljen tai ainakin mitä rännäristä olen lukenut, niin epätasaisuus on ollut ongelmana. Toki tuskin se lastallakaan ihan tasaiseksi tulee. Tämäkin perustuu kyllä arvailuun ja epämääräisiin nettilähteisiin.
Mutta kaikki info, havainnot ja kokemus on silti erittäin tervetullutta. Taidan alkaa valurautapannun metsästykseen....
Kai tuo paahtaminen muuten onnistuu ihan tavallisella sähköliedellä? Tuleekos savua kuinka?
-
Just Eilen brännarea testannut. ruotsinkielisellä seudulla suomea. sieltä nimi.tosin kaasuliekillä, kun pohja epätasaiseksi muotoutunut. Yllättävä näppärä. Kokemuksien mukaan tasaisempaa saa kuin paistinpannulla ja lastalla. Huomattavasti tasaisempaa, kuin uunissa. meni aavistus liekki kovalla ja tuppasi hieman pinnasta enempi paistumaan, mutta tuo oli eka kerta ko vehkeellä... no photos available prosessista taik tuotoksesta
-
Kai tuo paahtaminen muuten onnistuu ihan tavallisella sähköliedellä?
Onnistuu.
Tuleekos savua kuinka?
Paahtamisessa tulee aina savua. Kyllä kannattaa tuulettaa hyvin tai tehdä parvekkeella/pihalla. Vaaleissa paahdoissa pääsee toki vähemmällä.
-
Prännärin tai rännälin ideahan on se, että puulieden renkaita otetaan sopiva määrä pois ja rännäli (nimitys, jota olen tottunut käyttämään) uppoaa osittain lieteen liekkien sekaan. tällöin rännälistä tulee ikäänkuin uuni, jossa on tasainen lämpötila ja kammella pavut saa liikkeelle. avoliekillä tai sähköliedellä tämä idea ei täysin toteudu, joten rännälin toimivuutta ei kannata vertailla paistinpannua kehnommaksi tai tasavertaiseksi, jos ei ole oikeaa liettä rännälin käyttämiseksi.
Itse olen aikoinaan kokeillut rännäliä sähköliedellä, jolloin uuni on paljon parempi vaihtoehto. Avotulella kokeillessa rännäli oli mielestäni parempi kuin uuni, mutta nykyisin kun minulla on laadukas ja portaattomasti säädettävä uuni, on se parempi kuin rännäli avotulella. Lisäksi avotulella rännälin kampi vain haittaa papujen liikuttelua. paljon paremmin ne saa liikkeelle ravistelemalla pannua ja heittelemällä papuja rännälin sisällä. Jos rännäliä pääsee käyttämään oikealla puuliedellä, jossa renkaiden määrällä saa rännälin hyvin istumaan liekkien sekaan, on se ylivertainen paistinpannuun tai uunipaahtoon verrattuna. Sehän muodostaa ikäänkuin paahtimen rummun. Taitoa toki vaatii oikeanlaisen liekin ylläpitäminen puuliedellä. Ravistella papujaa pitää ahkerasti silloinkin. Kampihan lähinnä laahaa papuja rännälin pohjalla, joten osaan pavuista tulee palopisteitä ilman ahkeraa ravistelua.
Nykyisin paahdan pääasiassa uunissa, ja tulos on tasainen ja miellyttävä. Erittäin hyviä espressoja Pavonin vipukeittimellä keitettynä. Ihan erilainen tulos kuin aikaisemmalla uunillani.
Jos rännälillä paahtaminen kiinnostaa, ei hommaan kannata ryhtyä ilman tulta.
-
Kampihan lähinnä laahaa papuja rännälin pohjalla, joten osaan pavuista tulee palopisteitä ilman ahkeraa ravistelua.
Tähän ongelmaan olen törmännyt kun lueskelin aiheesta joskus.
Kokemuksien mukaan tasaisempaa saa kuin paistinpannulla ja lastalla.
Oletko kiertänyt ttuon ylemmän juuri ravistelulla vai tuloko muutenkin tasaista? Paistoitko tulella vai liedellä?
-
Tähän ongelmaan olen törmännyt kun lueskelin aiheesta joskus.
Oletko kiertänyt ttuon ylemmän juuri ravistelulla vai tuloko muutenkin tasaista? Paistoitko tulella vai liedellä?
kaasuliekillä paistelin nimenomaan. paahtuivathan nuo siinä samalla :) sekoittelua pääasiassa kammella, mutta ravisteluakin hieman mukana..
pääasiallinen kotipaahtovehjeritiläsysteemi on kyllä about tasaisuudessa probatin luokkaa.
uuni oli kiertämätönilmainen ja susi paahtamaan....
-
Nykyisin paahdan pääasiassa uunissa, ja tulos on tasainen ja miellyttävä. Ihan erilainen tulos kuin aikaisemmalla uunillani.
Mikäs tämän eron aiheutti?
-
Itsellänikin on vanha ruosteinen prännäri, jota aina välillä kattelen hyllyssä, ja toivon että olisi se pari iltaa aikaa puhdistaa ja opetella käyttämään sitä.
Laite vaikuttaa ylivertaiselta kotipaahto välineeltä: Lämpöä tulee papuihin sekä metallista että ilmasta, kaasua käytettäessä lämpötilaa pystyy säätämään todella nopeasti, kammen kierroksia pystyy säätämään portaattomasti, samoin kuin ilmavirtaa avaamalla kantta :)
100 vuotta sitten suurin osa Suomessa juodusta kahvista oli ilmeisesti tälläisillä laitteilla paahdettu, mutta nyt siitä ei löydy edes kunnollista wikipedia artikkelia, joka on mielestäni todella sääli.
Lisäksi avotulella rännälin kampi vain haittaa papujen liikuttelua. paljon paremmin ne saa liikkeelle ravistelemalla pannua ja heittelemällä papuja rännälin sisällä.
Jonkun pitäisi kehittää tästä nykyaikainen versio :D
-
Jonkun pitäisi kehittää tästä nykyaikainen versio
Joku tollanen:
http://www.ebay.com/itm/Ceramic-Handy-Coffee-Bean-Roaster-30-70g-Self-Roasting-Genuine-Free-shipping-/181756357617 (http://www.ebay.com/itm/Ceramic-Handy-Coffee-Bean-Roaster-30-70g-Self-Roasting-Genuine-Free-shipping-/181756357617)
tai tollanen?
http://www.ebay.com/itm/NUVO-Korean-Ceramic-Handy-Coffee-Roaster-for-Home-Roasting-Outdoor-Roasting-/111723091295 (http://www.ebay.com/itm/NUVO-Korean-Ceramic-Handy-Coffee-Roaster-for-Home-Roasting-Outdoor-Roasting-/111723091295)
-
Joku tollanen:
http://www.ebay.com/itm/Ceramic-Handy-Coffee-Bean-Roaster-30-70g-Self-Roasting-Genuine-Free-shipping-/181756357617 (http://www.ebay.com/itm/Ceramic-Handy-Coffee-Bean-Roaster-30-70g-Self-Roasting-Genuine-Free-shipping-/181756357617)
tai tollanen?
http://www.ebay.com/itm/NUVO-Korean-Ceramic-Handy-Coffee-Roaster-for-Home-Roasting-Outdoor-Roasting-/111723091295 (http://www.ebay.com/itm/NUVO-Korean-Ceramic-Handy-Coffee-Roaster-for-Home-Roasting-Outdoor-Roasting-/111723091295)
Onko prännäri ja kahvinpaahdin synonyymeja, vai minkälainen laite prännäri oikeastaan on?
Tällä voisi päästä aika lähelle noilla vanhoilla prännäreillä tehdyn kahvin makua ja paahdon tunnelmaa ilman palaneita papuja (vai kuuluuko ne asiaan :D )
https://www.sweetmarias.com/product/whirley-pop-6-quart-stainless-steel (https://www.sweetmarias.com/product/whirley-pop-6-quart-stainless-steel)
-
Onko prännäri ja kahvinpaahdin synonyymeja, vai minkälainen laite prännäri oikeastaan on?
Ei ole synonyymejä, mutta kun linkkasit kirjoituksen jossa oli puhetta että se veivi on vähän turha ja heiluttamallakin pärjää, niin tuo sopisi siihen. Pavut saa varmaan pyörimään ihan yksinkertaisella ranneliikkeellä noissa.
Tällä voisi päästä aika lähelle noilla vanhoilla prännäreillä tehdyn kahvin makua ja paahdon tunnelmaa ilman palaneita papuja (vai kuuluuko ne asiaan :D )
https://www.sweetmarias.com/product/whirley-pop-6-quart-stainless-steel (https://www.sweetmarias.com/product/whirley-pop-6-quart-stainless-steel)
Joo. Tuohan muistuttaa popcornkoneita, joita jotkut on modannu paahtoa varten. Tältä foorumiltakin löytyy juttua.
-
Mikäs tämän eron aiheutti?
Joo, parempi ja tasaisemman lämmön antava uuni sekä lämmön portaaton säätö, jonka avulla voin säätää lämmöksi 240 c. Vanhalla 25 c pykälittäin säädettävällä uunilla, 225 c oli liian matala ja pavut paahtuivat liian hitaasti antaen lattean tai puumaisen maun tai 250 c, jolloin papu paahtui liian nopeasti ja paahto oli hankala hallita. Hyvin yksinkertainen ero. Lisäksi siirryin laidattomasta pizzavuoasta lasagnevuokaan, jonka korkeat reunat jostakin syystä tekevät paahdosta myös tasaisemman. Ei muuta kuin kokeilemaan, jos on hyvä uuni. Ainakin Pavonilla saa huikeita espressoja.