Pakkohan tästä on avautua
Olin viikon Espanjassa, tarkemmin Málagassa. Olen ollut aiemminkin, mutta tämä oli ensimmäinen reissu sitten espressoharrastuksen alun. Kotisuomessakin tulee aina väijyttyä kahviloissa baristatekniikkaa, mutta Espanjassa se oli suoranainen shokki.
Kokemus oli jokseenkin lähes joka kerta sellainen, että kahvilanpitäjä väänsi täysin puhdistamattoman kahvan kiinni koneeseen, laittoi kahvin valumaan, pisti kannuun maitoa, upotti höyrypillin maitoon ja jätti molemmat päälle sille aikaa kun kävi katsomassa jos takahuoneessa tai terassilla tapahtuu jotain. Osassa koneita oli sisäänrakennettu ajastin, joka katkaisi kahvin valumisen itsekseen, mutta tämä ei ollut mitenkään sääntö. Luonnollisesti olin aivan varma, että kahvini tulee olemaan juomakelvotonta, mutta yllätykseksi se oli varsin hyvää. Sanoisin, että parempaa kuin 90% suomalaisissa kahviloissa.
Tuo uuttoaika varmaankin ei ole niin justiinsa kun kahvi on paljon laihempaa kuin italialaisilla? Kotona kokeilin laittaa mukaan ostetuilla markettipavuilla vastaavaa ja varsin OK:ta siitä tuli, tosin olin varmaan aivan liian tunnollinen aikojen ja hygienian suhteen jotta lopputulosta voisi kutsua aidoksi café con lecheksi
Tällä hetkellä tuntuu kovin hämmentävältä, että miten kahvista voi saada niin pahaa, kun toisaalla sivusta tarkasteltuna olemattomalla keskittymisellä saadaan aikaiseksi juomaa, joka jos nyt ei täydellistä ole, niin ainakin hyvää