Täsmennetään: Valmispuruilla ei saa sellaista espressoa jota Joona, minä ja moni muu tällä foorumilla pitää hyvänä espressona.
Kyllä minä tiedän mitä on hyvä espresso. Kuten kirjoitin oma laitteeni on tarpeisiini sopiva kompromissi. Jos hankin myllyn saattaa se olla mainittu krups, mutta haittana on paakkuuntuminen jne.... kysehän on siitä, miten paljon haluaa juomansa eteen aikaa ja rahaa käyttää ja miten paljon puuhastella sen kanssa.
Ja jos koneessasi oli painekahva, ei tuolla 25 sekunnilla ole juurikaan mitään merkitystä.
Huijaa tai ei, on uuttoajan merkityksettömyyden väittäminen potaskaa. Käytännössä sopivan mittaiseksi juoman voi uuttaa Nordquistilla 25 sekunnissa ja saa melko tasaisenlaatuisesti hyvää juotavaa kun taas Illyllä tuli shotti 17 sekunnissa ja juoma oli mautonta litkua. Minusta merkitys on huomattava.
En siis väitä pääseväni samaan tulokseen kuin vakavammat espresso-harrastajat Silvioilla ja Ascasoillaan, mutta saan 129 euron keittimellä ja 4-6 € / 250g tölkkipuruilla vaivattomasti keskimääräistä kahvilalaatua parempaa espressoa. Ei tarvitse putsailla myllyjä, feissata puruja tai pelätä kanavoitumista tms. En siis halveksi niitä, jotka niin tekevät, ja toivon, ettei halveksita kompromissiinkaan päätyneitä. Sitä en tiedä miten pitkään Krups tulee kestämään, se kaiketi viime kädessä määrittää kannatiko siihen se reilu satanen sijoittaa.
Eli, mieti samba mitä kahvilta haluat:
- helposti itsellesi kelpaavaa kahvia?
- vaiko yhä syvemmälle etenevän harrastuksen?
Mukiinmenevää espressoa saa valikoiduilla tölkkipuruilla, kunhan ei osta liian kallista (lue hyvää) keitintä. Mylly on toki helpoin tapa parantaa kahvin laatua, olipa kyseessä mikä tahansa kahvinkeittotapa, lukuunottamatta pikakahvia, joka on kuivattua kahvijuomaa.
Itselleni kahvi on harrastus: Paahdan itse itämaisittain keittämäni kahvit, kokeilen erilaisia alkuperäpapuja, keräilen erilaisia keittimiä, jauhan kahvin itse, mutta en espressoa. Espressoon en vain ole halunnut laittaa niin paljoa rahaa, että ostaisin siihen sopivan myllyn ja kunnon keittimen. Syitä on monta:
- keräilyvimmassani, en halua karkuuttaa mopoa käsistä
- keittiömme on pieni eikä isolle laitteistolle ole tilaa -luojan kiitos, muutoin mopo karkaisi...
- haluan pitää espresson simppelinä ja nopeana vaihtoehtona saada hyvää kahvia, sillä espresso ei ole välttämättä paras tapa nauttia esim alkuperäkahveja
- en myöskään kaipaa latteartia kotikahviini, mutta ihailen niitä, jotka sen taitavat. Latteart ei taitaisi minun vehkeilläni onnistuakaan
Mielestäni tärkeinä on siis se, että mietit samba mitä haluat kahvilta. Jos haluat yhä syvemmälle harrastukseen ajattele sitä 300 euron sijoituksessasi. Osta joku ascaso mini i tai vastaava mylly ja halpa krups keittimeksi. Kun on varaa, osta kunnon keitin jo hankkimallesi hyvälle myllylle kaveriksi ja raahaa krups mokille tai työpaikalle, jossa voit keitellä sillä valmispuruista.
A Kallio kirjoittaa ylempänä siis asiaa, jos haluat harrastuksessa yhtään eteenpäin. Myllyssä kannattaa miettiä säädön helppoutta, jos haluaa jauhaa muutakin kuin espressoa. Siksi Ascaso ei ole välttämättä paras valinta, jos myllyn ostoon päädyt. Äläkä Samba yhtään häpeile näiden espressossa pidemmälle mielivien keskuudessa. Hyvää kahvia saa halvallakin. Itse sanoisin, että Joona s.n ja Jiiteen ynnä muiden kahvi on sitä loistavaa, kun krupsilla saa tasaisen hyvää.
Itselläni on siis tuo Krups xp 5240 ilman premiumia. Tuottaa kelpokahvia, kestosta en uskalla mitään sanoa. Valikoiduista valmispuruista saa simppelillä metodilla toistuvasti tasaisen hyvää espressoa. Koska en ole hankkinut myllyä, en pääse kovin paljoa seikkailemaan makujen kanssa, mutta sen teen muilla keittotavoilla. Premiumissa voi kai jotenkin säätää höyryn voimakkuutta. Muuten lie sama laite?