Kokonaisuutena tosiaan melko rajoittunut koejärjestely. Tai sitten oikein hyvä järjestely jos ajatellaan että vain veden lämpötilaa voi muuttaa.
Joo siis jos simuloidaan jotain tiettyä suodatinkahvia, niin koejärjestelyssä on paljonkin järkeä. Sen sijaan siellä sanottiin näin:
"Niinpä keskityttiin selvittämään uuttolämpötilan vaikutusta kahvijuoman laatuun." Tuossa lauseessa taas on järkeä vain jos muut muuttujat on pakko pitää vakiona. Minulla on varhva epäilys sen pohjalta mitä teskti implikoi, että kokeen järjestäjät tuskin olivat selvillä että kyseinen koe mittää esitettyä kysymystä todella huonosti ainakin sen suhteen miten maallikko tuon blogin luettuaan asian helposti olettaa, eli että 92 astetta on hyvä lämpötila uuttaa kahvia ja 84-asteinen on todella huono lämpötila uuttaa kahvia.
Sinällään kyllä iso hatunnosto. Koko kahviuuton tutkiminen koejärjestelyin on kyllä haastavuudessaan aivan omaa luokkaansa.