Meillä on hiukan oma lehmä ojassa kun olemme viettänyt siellä 2.5 kk tämän ja viime vuoden aikana mutta.. onko muilla mielipiteitä, ajatuksia tai kokemuksia Uuden Seelannin kahvikulttuurista?
Australian ja NZ:n kahvimarkkinat ovat siitä omanlaatuiset että niissä juodaan vain espresso-pohjaisia juomia, ja liki aina jonkinlaisena maitovariaationa.
Arvioitu espresso-koneiden suhde on Australiassa ja NZ:ssa 1 kone 850 asukasta kohde, edelle menee vain Italia. Mielenkiintoinen havainto oli että kone on yleensä laadultaan erinomainen ja sitä osataan käyttää. Mylly oli poikkeuksetta koneen vieressä. Tulipa esimerkiksi Nelsonissa huomattua torilla kärryissä siirrettävä kahvikoju, jossa oli kunnon kone ja mylly. Ensimmäisen kerran nappia painettava automaattikone tuli vastaan maasta poistuessa Qantasin loungessa.
Muistelen jostain paikallisesta kahvilalehdestä lukeneeni että kahvilakulttuuri olisi varsin tuoretta, 20-30 vuotta vanhaa ja lähtenyt Wellingtonin suunnalta liikkeelle "flat white" -variaation keksijän kahvilasta. Saatan toki olla väärässäkin.
Osaavan ja hyvän kahvikulttuurin lisäksi maidon laatuun tuli kiinnitettyä huomiota, maitovaahto oli poikkeuksetta vähintään yhtä hyvää kuin itse saa kotona parhaimmillaan, yleensä parempaa. Plussaa myös siitä että kevyt- tai soijamaidosta perittiin yleensä lisähinta. Vatsa välillä Suomessa temppuilee aiheen tiimoilta, tuollapäin ei kertaakaan, jonka takia tuli tiedusteltua sekä Valiolta että Ingmanilta miten Suomen maito eroaa Uudesta Seelannista -- vastaukset olivat aika ympäripyöreitä..
Ainoa asia mihin ei tullut kovinkaan syvällisesti perehdyttyä oli käytetyt pavut, eli mistä ne tulivat ja kuka niitä paahtaa.