Kahvikeskustelu > Apua aloittelijoille

Aloittelijan ajatuksia

(1/3) > >>

tombarista:
Hei kaikille!

Täällä taas yksi uusi "espressionisti" ilmoittautuu mukaan leikkiin.

Valottaakseni hieman taustoja, niin voin kertoa, että meillä lähdettiin alkuvuodesta ihan ns. pystymetsästä liikkeelle. Vailla minkäänlaista kokemusta asiasta, poislukien muutama kahviloissa juotu espresso ja cappuchino (joihin jäätiin heti koukkuun), päätettiin hommata omat keittimet, kun täälläpäin ei saa oikeaa espressoa mistään lähimailtakaan.

Ahkeran nettisurffailun tuloksena päädyttiin ns. varmaan ratkaisuun, ja hommattiin parivaljakko Silvia + Rocky. Tätä ei olla ainakaan vielä kaduttu kertaakaan, vaikka suht arvokkaita laitteita ovatkin.

Ja pienen harjoittelun jälkeen (olen mm. katsonut lähes koko Youtuben opetusvideot läpi) saan jo mielestäni ihan juotavia shotteja aikaiseksi, vaikka ne eivät mitään mestariteoksia olekaan.

Uusien laitteiden hankinnan jälkeen ei olla paljon vanhaan kahvipannuun koskettukaan. Lisäksi ollaan huomattu, että koko kahvinjuontikulttuuri menee samalla uusiksi: enää ei lapeta litratolkulla kahvia puolen litran ämpäreistä, vaan ryystetään hienostuneesti pikkuruiset kupposet aterian päälle.

Oliko teillä kova "opettelu" pois vanhoilta tavoilta? "Mitäs nyt juodaan niiden voileipien ja muiden kanssa, kun se pikkukuppi loppuu heti ensisiemauksella jos sitä lapetaan vanhaan tapaan?" Itse ollaan jo totuttu juomaan muuta ensin, mutta vieraiden kanssa on välillä huvittavaa, kun he eivät oikein tiedä mitä tehdä   :D

Lisäksi olen huomannut, että papuja menee melkoiset määrät verrattuna perinteiseen kahviin. Ennen vanhaanhan puolen kilon paketti riitti vaikka kuinka kauan, mutta nyt tuommonen varttikilon pussi hurahtaa hetkessä. Kuinka kauan teillä se 250g pussi kestää? Meillä se menee (kaiketi alkuhuumassa vielä) muutamassa päivässä.. Kahvia juodaan aamulla, töistä tullessa ja monesti vielä illalla, ja yleensä pari, kolme tuplashottia kerralla  :P

Maidonvaahdotuksesta huomasin myös, että joskus tulee hyvää vaahtoa, ja joskus taas ei, vaikka mielestäni teen samalla tavalla joka kerta. Kuvittelenko vaan, vai auttaako maitopurkin ravistelu ennen vaahdotuskannuun kaatamista? Vajoaako seisovassa maitopurkissa jotkin ainesosat pohjalle ajan mittaan? Vai onko kyseessä pelkkä oikean tekniikan puute? Tätäkin aihetta olen yrittänyt opiskella netin avulla kovasti.

Ollaan kuitenkin huomattu, että tämä on varsin mukava uusi harrastus, josta tulee olemaan iloa vielä pitkäksi aikaa!

akallio:

--- Lainaus käyttäjältä: tombarista - Tammikuu 18, 2009, 21:05:11 ip ---Oliko teillä kova "opettelu" pois vanhoilta tavoilta? "Mitäs nyt juodaan niiden voileipien ja muiden kanssa, kun se pikkukuppi loppuu heti ensisiemauksella jos sitä lapetaan vanhaan tapaan?" Itse ollaan jo totuttu juomaan muuta ensin, mutta vieraiden kanssa on välillä huvittavaa, kun he eivät oikein tiedä mitä tehdä   :D

--- Lainaus päättyy ---

Minä yleensä juon esimerkiksi aamupalalla teetä (puoliso juo vain teetä), ja lopuksi espresson. Eli samanlainen ratkaisu tähän ongelmaan.


--- Lainaus käyttäjältä: tombarista - Tammikuu 18, 2009, 21:05:11 ip ---Maidonvaahdotuksesta huomasin myös, että joskus tulee hyvää vaahtoa, ja joskus taas ei, vaikka mielestäni teen samalla tavalla joka kerta. Kuvittelenko vaan, vai auttaako maitopurkin ravistelu ennen vaahdotuskannuun kaatamista? Vajoaako seisovassa maitopurkissa jotkin ainesosat pohjalle ajan mittaan? Vai onko kyseessä pelkkä oikean tekniikan puute? Tätäkin aihetta olen yrittänyt opiskella netin avulla kovasti.

--- Lainaus päättyy ---

Suomalaista maitoa ei ole mitenkään tuotettu vaahdotusta ajatellen, eli purkkien välillä voi olla kai aika isojakin eroja vaahtoavuudessa. Tekniikan kehittyminen lisää varmuutta, mutta välillä osuu vastaan maito joka ei meinaa vaahdottua niin hyvin kuin pitäisi.

Aficionado:

--- Lainaus käyttäjältä: tombarista - Tammikuu 18, 2009, 21:05:11 ip ---Lisäksi olen huomannut, että papuja menee melkoiset määrät verrattuna perinteiseen kahviin. Ennen vanhaanhan puolen kilon paketti riitti vaikka kuinka kauan, mutta nyt tuommonen varttikilon pussi hurahtaa hetkessä. Kuinka kauan teillä se 250g pussi kestää? Meillä se menee (kaiketi alkuhuumassa vielä) muutamassa päivässä.. Kahvia juodaan aamulla, töistä tullessa ja monesti vielä illalla, ja yleensä pari, kolme tuplashottia kerralla  :P

--- Lainaus päättyy ---

Itse paahdan yleensä 300-400g viikossa papuja. Sillä määrällä on yleensä pärjätty viikko. Joskus menee enemmän joskus vähän vähemmän. Taloudessa siis yksi juoja.

Gagarin:

--- Lainaus käyttäjältä: tombarista - Tammikuu 18, 2009, 21:05:11 ip ---Maidonvaahdotuksesta huomasin myös, että joskus tulee hyvää vaahtoa, ja joskus taas ei, vaikka mielestäni teen samalla tavalla joka kerta. Kuvittelenko vaan, vai auttaako maitopurkin ravistelu ennen vaahdotuskannuun kaatamista? Vajoaako seisovassa maitopurkissa jotkin ainesosat pohjalle ajan mittaan? Vai onko kyseessä pelkkä oikean tekniikan puute? Tätäkin aihetta olen yrittänyt opiskella netin avulla kovasti.


--- Lainaus päättyy ---

Moro vaan täältäkin!

Jos käytät luomumaitoa tms. niin silloin tuo pieni ravistelu on ihan must. Tavallisen maidon kanssa siitä ei pitäisi olla mitään hyötyä mutta jos tuntuu että on, niin ei varmasti ole haittaakaan. Varmasti tiedätkin että ei kannata olla rasvatonta. Ite onnistun kyllä Silvialla vaahdotuksessa joka kerta maidosta riippumatta vähintään tyydyttävästi, mutta siinä on tietysti eroja että milloin tulee oikein erityisen kaunista vaahtoa.

Kahvin kulutuksesta ennen vanhaan ja nyt: tuohan vain kertoo sen, että ennen vanhaan kahvi oli pahaa ja nyt se on hyvää. Tosin itelläni ei kyllä noin isoa eroa ole ollut. Jos mietit tota kolmea tuplashottia, niin siihen tarvittavalla kahvimäärällähän (6 mitallista) keittää jo melkoisen pannun suodatinkahvia. Tuon kun kertoo 2-3 kertaa päivässä kertaa kaks henkeä niin tuskinpa olette semmoisia määriä suodatinkahvia kiskoneet...

Eipä todellakaan ollut mitään opettelemista uusille tavoille siinä mielessä mitä ilmeisesti tarkoitat. Tätä helpottaa se että oma maku on sama kuin "etiketti", eli aamulla iso maidollinen (iso cappa tai latte), ja jos iltapäivällä / illalla juon niin sitten espressoa. Kieltämättä jos maito on lopussa niin lehdenluku espresson kanssa tuntuu oudolta, kun se on niin pieni.

Vieraatkin on yleensä vain tohkeissaan. Jos pullakahveja tarjoilee eikä vieras ota kahviaan maidolla, niin hyvä tapahan voisi olla (kahvilatyyliin) tuoda espresso ja vesilasi.

tombarista:
Maitona olen kokeillut sekä punaista että kevytmaitoa (ihan kaupan maitopurkkeja), ja molemmat toimivat mielestäni suht samalla tavalla. Vaahtoa tulee kyllä joka kerta, mutta joskus se vaan on täyteläisempää kun toisella kerralla. Ilmeisesti vaatii lisää harjoittelua..

Kahvinkulutuksesta tuli mieleen vielä se, että nyt kaikki menee talteen, sillä enää ei tarvitse aina kaataa pois puoli pannua juomatta jäänyttä kahvia.

Totuttelu on edennyt ilmeisen hyvin, sillä musta suodatinkahvi alkaa maistua melko vetiseltä nykyään  :D Nyt kun vielä löytyi omaan makuun erittäin hyvin sopiva papukin (Kaffa El Salvador Bourbon jotakin..).

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta