Ristretto
Kahvikeskustelu => Muu kahviaiheinen keskustelu => Aiheen aloitti: Herkule Poro - Marraskuu 30, 2013, 00:14:38 ap
-
Pannukahvin aikakautena oli tärkeä vaihe valmistuksessa kahvin selvittäminen.
Siitä sanotaan:
"Kahvinselvikkeenä käytetään tilkkanen kylmää vettä, puhdistettuja ja kuivattuja lahnan suomuja tai ostoselvikettä"
Maiju Gebhard ja Hilja Lahti :
"Pienviljelijäemännän keittokirja" (WSOY1932)
Mitä tämä viimeksi mainittu ostoselvike on, ei ole tiedossani. Muistan lapsuudessani kaupassa myydyn maustehyllyllä pienessä paperipussissa kahvinselvikettä; jotakin liivatteen näköistä.
En rupea nyt itse rustaamaan varsinaista sivua asiasta vaan pyydän paremmin perilläolevia tekemään sen, jos se katsotaan sen arvoiseksi. Ehkä kahvinselvikkeen kemiallisesta puolesta olisi hyvä mainita jotakin.
-
KVG:
"Tapio Peltonen perjantaina, 08 lokakuuta, 2010:
...Toinen, mitä olen yrittänyt metsästää, ja mitä ei saa kyllä taatusti enää mistään, on kahvinselvike. Aivan loistava kaupallinen tuote, pieniä kollageeniliuskoja, jotka kirkastavat kahvin, kun liuskan tiputtaa pannuun ja antaa seistä hetken aikaa. Meira- ja Santa Maria -tuotemerkeillä tätä sai vielä vajaat kymmenen vuotta sitten, mutta sittemmin on valmistus lopetettu..."
-
Vaikuttaa unohtuneelta kansanperinteeltä. Meirakin ilmoitti, ettei heillä ole enää selvikettä myynnissä, eivät tiedä, mistä saisi eivätkä tiedä, mitä aikoinaan selvikkeen nimellä tulikaan myytyä...
-
Voisikohan tämä liittyä aineeseen:
http://www.google.com/patents/US1239930