No nyt tuli tuotakin kotipaahdossa kokeiltua. Ilmoitin aikaisemmin etsiväni raakakahvipapuja, joissa olisi Rio y ominaismaku. Kahvisivustojen mukaan kyse on pavuista, joissa mikrobit ovat kuivausrosessin aikana aiheuttaneet sivumaun papuihin.
Joidenkin sivustojen mukaan Turkissa, Kreikassa ja Balkanissa ibrik-kahvin ominaismaku tulee juuri näistä "pilaantuneista" pavuista. Minun on tuota väitettä ollut vaikea uskoa, kun olen niin sinisilmäinen kreikkalaisen ystäväni puheita kohtaan. On kuulemma "huippu papuja kaikki", puhdasta arabicaa.
No niinpä kyllä, mutta minkä laatuista?
Löysin Tampereelta etnokaupasta bosnialaisen yhtiön tuomia minas-sirova-papuja, joita paahtamalla tuli kuin tulikin aito turkkilaiskahvin maku. Pavuissa oli jo raakana selvä ominaismakuun viittaava tuoksu / haju. Englannin kielisellä sivustolla Rio y makua kutsutaan jodimaiseksi. Ehkä sitten niin. Mutta pavut olivat selvästi erilaisia kuin nuo laatupavut, joita olen aikaisemmin paahtanut. Pehmeämpiä, täplikkäitä (pilaantuneita kohtia???) jne...
Erittäin helppoja olivat paahtaa. Paahtuivat tasaisesti sydämeen asti. Lienee tuon huokoisuuden syytä. Nytpä tiedän sanoa kreikkalaiselle kaverilleni, että teillä on omanlaatuinen kahvi, jonka maku tulee pilaantuneista pavuista. No ei se mitään - ibrikillä se toimii. :wink: