Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvit ja pavut => Aiheen aloitti: Orkesteri - Huhtikuu 21, 2011, 13:13:16 ip

Otsikko: Aloittelijan yleissivistyskahvit
Kirjoitti: Orkesteri - Huhtikuu 21, 2011, 13:13:16 ip
Jos oletamme hypoteettisen (kröhöm) suomalaisen kahvinoviisin, jolla on käytössään yleisimmät haudutusmenetelmät mutta ei vielä tarkkaa käsitystä siitä, mitkä ovat hänen yksilölliset kahvimieltymyksensä, mitä kahveja suosittelisit hänelle kokeiltavaksi? Oletetaan, että noviisin tavoitteena on maistella ja vertailla keskenään erilaisia kahveja, saavuttaa kahviin liittyvän yleissivistyksen vähimmäistaso, ymmärtää kahvin makuun vaikuttavia tekijöitä ja löytää omat suosikkikahvinsa lukemattomien vaihtoehtojen joukosta.

Sanon heti kärkeen mielestäni ilmeisimmän vastauksen eli pyydä paikallista kahvipaahtimoa suosittelemaan valikoimistaan kahta hyvin erilaista kahvia ja maistele niitä rinnakkain.
Otsikko: Vs: Aloittelijan yleissivistyskahvit
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 21, 2011, 13:53:52 ip
Kannattaa kytätä Square Milen tarjontaa, heillä tulee silloin tällöin setti jossa on kolmella yleisimmällä tavalla käsiteltynä (kuiva, märkä, joku välimuoto) sama kahvipapu. Sillä pääsee hyvin kiinni käsittelytapojen eroon. Käsittelytavoilla tarkoitan siis menetelmää, jolla marjoista tulee vihreitä papuja.

Sitten seuraavaksi paahtojen erot. Niihin ei taida löytyä valmiita settejä? Mutta kannattaa kokeilla samankaltaisia papuja eri paahtoasteilla.

Sitten varmaan se tärkein, eli alueiden erot. Aluksi voisi kokeilla vaikka kaksi Afrikasta, kaksi Etelä-Amerikasta ja yhden Aasiasta. Ihan heittona esimerkiksi:

Kenya AA
Ethiopia Yirgacheffe
El Salvador Bourbon
Joku brasilialainen
Indian Monsoon Malabar

Nämä nyt on tietysti yksittäistapauksia, mutta yhden tai kahden pavun on vaikea edustaa kokonaisen maanosan tuotantoa kovinkaan hyvin.