Kumpi tulee, lasillinen latte di muccaa vai latte di bufalaa?
Tunnustan, etten itse ole koskaan tilannut italialaisessa kahvilassa lattea (enkä pahemmin muuallakaan - diggaan enemmän cappuista). Pari tuttuani kyllä ovat ja jotain maitoa saivat - perimätiedon mukaan. Se tieto ei valitettavasti spesifioi maidon alkulähdettä.
Itse tosin kävin kerran Firenzessä ollessani sikäläisessä lattebaarissa, jossa siis päätuote oli nimenomaan maito. Paikkaa pyöritti sympaattinen jo silloin melko iäkäs ja tuotteistaan italialaiseen tyyliin hyvin ylpeä ja innostunut nonna, joka vieläpä ikäänsä nähden puhui varsin hyvää englantia. Hän osasi lähes puolen tunnin maitomonologin seassa kertoa, että hän kelpuuttaa vain ja ainoastaan Toscanan Maremmasta tulevaa lehmänmaitoa (josta tehtyä voitakin maistatti meillä). Niin maito kuin voi olivat erinomaisia. Syötiin siellä myös smörgarit. Nekin maistuivat erinomaisilta, mutta ne olikin voideltu Maremman voilla, jota olen toisinaan nähnyt (ja ostanutkin) Stockalta. Ei maistu ihan samalta, mutta eipä maistu suomalaiselta voiltakaan.
Mozzarellaa vaikkapa trattoriassa tilattaessa pyydän toki aina erikseen bufalaa, ei mucca maistu samalta. Ei sinne päinkään.