Asian ydin on thermoblock-keitin, Ariete Retro, eli tämä ei herättäne mitään intohimoja tällä forumilla. Keitin hieman hankalista ominaisuuksistaa huolimatta kuitenkin johdatti minut tielle, jolta ei näytä enää olevan paluuta. Tein alkuun espressoa markettikahvista, mutta onneksi melko pian siirryin niistä käyttämään pavuista kahvipuodeissa jauhettua kahvia. Jo tämä muutos on parantanut kahvia niin, että markettikahvista olen luopunut kokonaan, ja kahvi maistuu kavereille ja asiakkailleekin. Nyt olen kahvinteossa tullut tienristeykseen: yrittääkö hifistellä pienellä tasokorotuksella vai jatkaako tyytyväisenä nykyisellä tasolla.
Retrossa meni painesihti tukkoon ja laite palautettiin huollosta suihkusihdin kanssa. Sen mukana tulleen thermofilterin poistin heti, eli kahvassa on nyt pelkästään suihkusihti. Ja tämän seurauksena pohdinkin, kannattaisiko kyseisellä keittimellä yrittää kahvin uuttamisessa tasokorotusta hankkimalla tampperi ja jopa tuunata kahva nakuksi.
Myllyn hankinta ja kahvin jauhatuksen hienosäädön opettelu, punnituksen, weissaukset (vatkailen kahvia jo nyt), lämpötilan tarkempi säätö; kaikki tämä tulisi nykykäytäntöön lisänä. Eli uppoutuisin espresson uuttamisen saloihin entistä syvemmälle, kuitenkin ilman oikeanlaista uuttoa, uuttopaineen säätöä ja todella tanakkaa tamppausta, koska kone ei näissä kohdin tekniikastaan johtuen anna myöten. Se lopullinen ongelmahan tässä on jääräpäinen päätös pitäytyä nykyisessä kalustossa, korkeintaan hyväksyn myllyn ja tampperin hankinnan.
Joten: onko thermoblock -laitteella oikeasti hallittavissa uuttoprosessia niin, että em. panostuksella kahvin laatuun saisi todellista parannusta maun ja creman suhteen? Laitteillahan jää pois ainakin uuttopaineiden ja -lämpötilojen hienosäädöt, karkeaa lämpötilan säätöä voi keittimen omalla mittarilla harjoittaa, jos oikein ryhtyisi taiteilemaan. Prosessia hallitaan tämän tason härpäkkeellä siis ymmärtääkseni vain em. kahvin laadulla ja jauhatuksella, kahvi- ja vesimäärällä ja tamppauksella. Jäikö listasta jotain pois?
Karkeampaahan tuo prosessin hallinta on jokatapauksessa verrattuna oikeisiin boilerilaitteisiin, joissa käsittääkseni säätöjä riittä enemmäin kuin tämän tason harrastaja pystyy ymmärtämään.
Vai onko thermoblockilla vain unohdettava moiset hifistely-yritykset ja nautittava sitä, mitä nyt saa keittimestä ulos?
Loppuselvennyksenä: en ihan oikeasti harkitse Soliksia, Bezzerroja tms. hifivermeitä. Tähän päätökseen en pyydä arviointeja järkevyydestä, sen vastauksen tiedän jo : ) Uutoksieni lopputuloksiin olen jopa nykyisellä kalustolla ja nykytasolla kohtuutyytyväinen, mutta ainahan omia makunystytröitä voi harrastuksenomaisesti kehittää.