Viimeisin satsi on El Salvador Finca La Siberia 100% Bourbon.
...
Edellisestä satsista oli jäännyt mieleen hieman liian paljon hapokkuutta.
Cuppingkuvausten perusteella ei kyllä pitäisi kovin hapokkaasta tavarasta olla kyse (tai itselläsi oli lähinnä kai happamuus ongelma?). Olikohan ensimmäisessä erässäsi paahdossa jotain ongelmaa? Kuvauksissa tosin annetaan aika laaja paahtoasteväli - ensimmäisen raksun lopusta 20s toiseen raksuun - ja näissä ääripäissä pavun ulkonäkö (ja maku) voi olla hyvinkin erilainen.
Tämä satsi oli paahdettu paljon tummemmaksi: Pavut olivat täysin öljyisiä, itse asiassa osassa pavuista näyttäisi olevan "paloläiskiä". En ole oikein varma onko läiskä tullut paahdossa vai joku virhe jo alkuperäisessä pavussa.
...
Lisäys. Itse asiassa sweet mariasin kuva "full french roast" on aika lähellä sitä mitä minulla on. Kuvassa osa pavuista on öljyisiä. Minulla on kaikki. Samon kuvassa vasemmalla näkyy esimerkki pavusta jossa on musta läiskä. Juuri tuollaisia minultakin löytyy. Kovan paahtamisen sivutuote vai vika pavussa?
Noita läiskiä syntyy paahdossa normaalisti toisen raksun aikana. Papu alkaa siis yksinkertaisesti "hajota" kuumuuden/sisäisen paineen/laajentumisesta aiheutuneen jännityksen takia. Mitä rajummin toiseen raksuun mennään (=nopeasti) sitä enemmän noita tulee (ja riippuu vähän pavusta). Kyse ei ole virheestä (paahdossa taikka pavussa).
Liitän kuvaa myöhemmin. Nyt maku ei ole liian hapokas. Kaverin Zaffirolla tuli ihan OK shotti, omalla Silvialla en ole saannut ihan yhtä hyvää. Laskin uuttolämpöä parilla asteella, mutta edelleen maistuu vain aika pitkälle perus-kahvi (body?) ilman sen kummempia nyansseja tai aromeita.
Makukuvaus "smooth, chocolate, toffee, sweet, mellow, pomegranate" lupaakin lähinnä pehmeän täyteläisiä makuja. Voipi vaatia hienoa jauhatusta, pientä annosta ja lyhyttä shottia.
Lisäys vielä myöhemmin. Itse asiassa kuva "imminent fire" vastaa minun papuja.
Mutta ei ne kai kuitenkaan sinulta hiilenmustia sisältä ole? Nimittäin tuossa "imminent fire" tilassa näin olisi.
Onko kukaan reklamoinnut liian tummasta/oletettavasti väärästä paahtoasteesta?
Jep. Tosin kyse oli lähinnä kummallisesta mausta/mauttomuudesta. Paahtoasteen "väärys" on hieman huono termi kun kukaan ei ole periaatteessa määrittänyt "oikeaa" ja paahdossa on enemmänkin kyse siitä miten prosessi kokonaisuudessa etenee kuin siitä mihin väriin pysähdytään. Mutta kuitenkin: lähetin tuotteet postissa takaisin (osasta oli jäljellä vain pieni erä minigrippussissa kun olin niitä yrittänyt saada toimimaan vaikka millä menetelmällä). Steve maistoi ja oli samaa mieltä siitä, että jokin kummallinen asiaankuulumaton sivumaku noissa näytteissä oli - tuon alkuperästä hänellä ei ollut aavistustakaan. Sain tilalle korvaavat tuotteet.
Kannattaa siis kysäistä sähköpostilla asiaa. Kuvailet vain lyhyesti miten nämä kaksi pussia erosivat toisistaan. Itse ainakin sain todella ystävällistä palvelua/vastauksia kun ystävälliseen sävyyn asiaa tiedustelin.