Kokeilin tässä uuttaa kahvia kylmänä, eli espressojauhatusta myllystä kuppiin, päälle vettä kylmävesihanasta, kunnon sekoitus ja kansi päälle. Ja ei kun seisomaan yön eli reilut 8 tuntia yli huoneenlämmössä. Puruja oli, hm, neljä Aeropressin mittaa ja vettä noin 2 dl. Seos sitten aamulla Aeropressiin ja mukiin. Kaataessa plöröjä Aeropressiin puruista irtosi kremantapaista kuohua, josta osan sain kuppiin asti käyttämällä tuota pressiä aluksi vaakasuunnassa.
Espressojauhatus oli käytössä, kun en laiskana jaksa säätää myllyä yhtä kuppia varten. Ja Aeropressiinhän se normaalisti tuntuu käyvän, uuttoaikaa vaan pitää lyhentää.
Tulos oli yllättävän hyvä, kahvi oli pehmeän makuista ja aika vahvaa. Tuoksu oli yllättävän voimakas, ei ollenkaan samanlainen kuin jäähdytetyn kahvin olematon tuoksu. Kahvissa oli kuitenkin vähän samantapaista oloa kuin kylmänä seisoneella suodatinkahvilla, vähän kuin jauhoja olisi vedessä liottanut (no niinhän sitä tuossa kyllä juuri tehdäänkin).
Wikipediassa:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cold_brew
Onko palstalaisilla kokemusta kylmäuutosta? Millaista jauhatusta, paahtoa ja papuja olette käyttäneet ja miten pitkää uuttoaikaa? Onko kokemuksia noista varsinaisista kylmä"keittimistä"?